Una dintre cele mai păguboase mentalități care bântuie prin lumea medicală, mai ales în mediul universitar este aceasta: „Not invented here!”. Adică orice idee este lipsită de valoare atâta vreme cât nu ne-a venit nouă. Sau, altfel spus, dacă ideea ar fi fost bună, noi am fi utilizat-o deja de foarte mult timp. Recent am experimentat și eu așa ceva în dialogul cu o persoană cu funcții de responsabilitate dintr-o organizație profesională.
De ce e păguboasă?
- Oprește organizația de la a adopta idei bune pentru dezvoltarea ei ducând la stagnare. Destul de prost într-o societate cu dinamica zilelor noastre.
- Oprește membrii organizației de la a explora opțiuni noi și validate, de a face o seamă de lucruri ceea ce duce la un relativ regres profesional.
- Este o mentalitate proastă și prin asta contribuie la consolidarea terenului pentru alte mentalități la fel de proaste. De regulă aceasta mentalitate coexistă în culturi organizaționale împreună cu altele de gen distanța mare față de putere, intoleranța pentru cei cu opinii divergente, dictatura regulilor în special în ceea ce privește disciplina organizațională sau o mentalitate gen dacă nu ești cu noi atunci ești împotriva noastră.
Lucruri care nu sunt departe de adevăr chiar și în cazul în speță.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.