Noi despre noi

PROIECTUL “CINE ESTI TU DOCTORE?”

Revolutia Halatelor Albe a inceput! Suna pretentios, dar dovezile noastre arata altceva.

Am avut anul si reforma in sistemul de sanatate. Bugetele au crescut, aparatura s-a sofisticat, medicamentele au devenit tot mai disponibile, medicii au fost tot mai instruiti in specialitatea lor. Intrebarea este: suntem noi mai sanatosi? Ca medie populationala, ca societate. Nu am dovezi, dar sunt voci autorizate care spun ca nu. In eforturile lui de a se autosustine, sistemul de sanatate a uitat de pacienti. Pe marea majoritate i-a strivit. Si marea majoritate si-a pierdut speranta in el si increderea in medici. Si nu putini dintre acestia au depus, la randu-le, armele.

Cu totii dam vina pe sistem. Am gasit insa si multi oameni minunati in acest sistem. Oameni care care se comporta impecabil profesional, cu multa responsabilitate civica, cu candoare si umanism. Oameni care urasc sistemul, care nu-i merita si care i-a internalizat in griul lui murdar. Oameni care pot salva ceva prin modelul lor.

Nu credem ca 20-a sau 50-a sau a 500-a reforma a sistemului sanitar va schimba aceasta realitate.

Noi credem in revolutia halatelor albe. Adica in capacitatea doctorilor de a reda imaculatul hainelor ce le definesc profesia. Este in puterea lor de a face asta fara concursul niciunui sistem.

Revolutia consta in (re)numele brodat pe aceste halate imaculate. Acestea vor contura sistemul in viitor. Sistemul bolnav de acum isi arata lumii doar halatele gri.

(Re)numele este capitalul cel mai de pret al medicului. Noi vrem sa vedem reflectoarele pe aceste nume. Este un joc egoist. Poate singurul joc egoist in care castiga toata lumea: medicul, pacientul si societatea. Atentie vor fi si victime: cei in halate gri.

Doctore! E vremea sa pui din nou mana pe arme. Nimeni nu-ti poate innegri halatul fara consimtamantul tau.

Noi iti aducem arme din lumea afacerilor, ca sa te ajute sa raspunzi cu mandrie la intrebarea: Cine esti tu doctore?

DESPRE AUTORI

Nicolae Iordache Iordache

528852_10200565395321217_1475426620_nAm studiat medicina visand sa vindec LUMEA. Mi-am lepadat visul dupa ce ambii parinti au murit in timpul facultatii sub ochii indiferenti si incompetenti ai unor medici ai vremii.

Primul examen pe care era sa-l cad a fost farmacologia. Ca o ironie a sortii, am ajuns sa lucrez pentru industria farmaceutica timp de 15 ani fiind reprezentant medical, director de vanzari, director general si apoi consultant atat in tara cat si in  alte 15 tari europene. In aceasta calitate am colaborat direct cu peste 2.000 de medici (majoritatea specialisti ginecologi, dermatorolgi, gastro-enterologi, endocrinologi, cardiologi, reumatologi, medicina fizica si recuperare, planificare familiala). Am adresat sau am influentat practicile curente a peste 10.000 de medici din tara (aproximatix 25% din numarul total al acestora) lansand produse noi pe piata sau programe de dezvoltare pentru medici.

Ulterior am absolvit un program MBA (master in administrarea afacerilor) al Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA.

Am fost martor la aparitia unei noi generatii de medici intr-o medicina care s-a transformat radical in ultimii douazeci de ani. Am vazut deopotriva succese dar si caderi de-a dreptul exceptionale/dramatice in cariera medicala.

In calitate de partener al multor medici am contribuit la transformarea (evolutia) cabinetelor medicale din medicina de stat si am observat deopotriva aparitia (si disparitia) initiativelor private din Romania.

Am sustinut 10 conferinte pe tema construirii brandului personal al medicilor si dezvoltarea de competente non-medicale in randul medicilor: tehnici de prezentare, creare, lucru in retea, managementul si motivarea personalului medical, tehnici de promovare online si de management al reputatiei, crearea si comunicarea de valoare pentru medici.

Am ca misiune personala sa transfer cat poate de mult din competentele mele de afaceri relevante si probate in decursul timpului colegilor mei medici, si celor mai tineri decat ei, care nu si-au parasit visul si care au razbit in mediul intens provocator al medicinei din Romania.

Imi doresc ca medicii sa ofere mai intai competenta, demnitate si moralitate suferinzilor si sa culeaga mai apoi respect, prosperitate si mai ales un NUME de ONOARE. Pentru ca un nume de onoare va oferi si ceva prosperitate dar va aduce dupa el si implinire. Consider ca un medic implinit va vindeca si mai multi pacienti.

Si ma grabesc. Pentru ca imbatranesc si va trebui sa mearg la randul tot mai des la medic. Si cred ca modul in care voi fi tratat depinde si de mine intr-o oarecare masura.

Si mai sper ca voi putea contribui la vindecarea multora in felul meu! Chiar nefiind medic practicant.

Olivian BREDA

olivian-breda-300px Numele meu este Olivian BREDA. Sunt freelancer în Internet marketing. Lucrez în domeniu din martie 2006, iar pasiunea mea pentru Internet a început încă din 2001. Studiile (clasă de profil informatic în liceu, o facultate de afaceri internaționale și un masterat în comunicare și relații publice) mă ajută să fiu un bun profesionist în marketingul pe Internet. Mă găsești, desigur, pe Google.
De medicină în mediul online m-am apropiat când am colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro m-am ocupat de partea de SEO și uzabilitate.
Mai nou, am dezvoltat și ținut cursuri de promovare în mediul online pentru medici.
Ca notă de încheiere, rezum aici un articol pe care l-am scris pe olivian.ro: „O vizită în spitalele din România e o motivație excelentă de a trăi sănătos. Fă asta pentru tine – din când în când treci prin spitale. Nu ocoli nicio ocazie de a merge la spital – control de rutină, probleme minore. Interacțiunea cu mediul spitalicesc din România ar trebui să fie un excelent motiv să ai grijă de sănătatea ta.”

 

Un comentariu la „Noi despre noi”

Lasă un comentariu