Curând vom fi cu toții cuprinși de febra cumpărăturilor prilejuite de tot felul de moși de sezon. Medicii nu fac excepție de la regulă. Timpul este limitat, oferta bogată și, odată cu abundența ultimilor ani și mofturile sunt pe măsură.
Ce cadou să luam? Aceasta este întrebarea. Iată și câteva principii:
- Un obiect. Adică ceva tangibil cu dimensiuni fizice, formă, masă, duritate etc. De exemplu alimente și băuturi comune, articole vestimentare, calendare, agende și tot felul de gadgeturi de sezon.
- O experiență. Adică o călătorie, un masaj, o cină romantică, o vizită la un parc de distracții.
- Ceva care deși pare un obiect, prin folosirea acestuia devine o experiență în sine. De exemplu: o ciocolată cum nu s-a mai văzut poate să fie percepută ca o experiență specială de către un fin cunoscător. Un joc este obiect dar joaca ulterioară devine experiență. O tabletă electronică este un obiect dar prin aplicațiile acesteia poate deveni o experiență în sine. O carte este un obiect, dar odată citită și eventual aplicată devine experiență.
Cercetările sociologice arată că experiențele au menirea de a-i face pe primitori mai fericiți. Asta în ciuda faptului (sau tocmai de aceea) că ele sunt mult mai puțin frecvente. Cei care dăruiesc caută să facă un transfer din mână în mână, vor să vadă o reacție și nu se mulțumesc cu, de exemplu, câteva impresii sau imagini ale unei experiențe (de regula) ulterioare și la care nici nu participă. Dar dacă vrei să-i faci (mai) fericiți pe cei la care ții, gândește-te la o experiență pe care o poți dărui.
Pentru medici și studenți la medicină nu mă pot gândi la altceva decât la cărți. Defect profesional. Dar cărți care să se transforme în experiențe, cărți care pot declanșa un “aha” care să duca la o schimbare, care să urce cumva pe un nou nivel.
Aveți mai jos, ușor dezinteresat, patru sugestii de cărți care au demonstrat că chiar pot face cele de mai sus.
- Pentru studenți la medicină și rezidenți de an mic: Sunt rezident – What next? a amicului meu lui Ștefan Gutue. Am scris despre ea aici.
- Pentru studenți, rezidenți și medici de toate vârstele: Cine ești tu, doctore?: a lui Nicolae-Iordache IORDACHE (nu-l cunosc:-) și a prietenului meu Olivian Breda. Am scris despre ea în tot acest blog. Aceasta este CARTEA medicului român. Au simțit-o si au spus-o atâți medici. Daca vreți să faceți un cadou cu semnificație unui medic, acesta este foarte probabil răspunsul. Pentru această carte putem organiza și autograf din partea unuia dintre autori.
- Pentru cei care au în grija persoane care suferă acum de cancer, fie că sunt medici sau membri de familie: Mama e iubire, de ce îmi vorbiți de cancer?, a Rosanei Nedelciu. Am scris despre această carte aici.
- Pentru toți cei care cheltuie bani într-un fel sau altul și care sunt dornici să cumpere și puțină fericire cu ei: Happy Money, Elizabeth Dunn, Michael Norton. Nu-i cunosc dar am scris depre carte aici.
Cu sau fără aceste cărți, eu vă doresc sărbători frumoase atât dumneavoastră cat și celor dragi.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.