Happy Money – Elizabeth Dunn și Michael Norton

Happy Money este o carte pentru oricine. Invalidează conceptul că banii aduc fericirea. Îl invalidează și pe acela conform căruia nu banii aduc fericirea ci numărul lor. Te învață că banii aduc fericirea doar  dacă  sunt cheltuiți cu cap. Te-ai gândi că toata lumea are cap, nu-i așa? Prin zecile de studii și experiențe  prezentate, autorii scot la iveală faptul că, cel puțin atunci când cheltuim banii, o facem mai degrabă cu capul altuia, cel mai adesea un manager în marketing și publicitate al vreunei companii sau poate capul cuiva din familia sau vecinătatea noastră. Și cu cât facem asta, mai mult ne înecam în munca și datorii și, nu arareori, într-un ocean de nefericire.

Medicii sunt un public aparte pentru această carte. Lucrând foarte mult dar având libertăți mai limitate decât în alte profesii, mișcându-se în cercuri ușor exclusiviste ajung adesea să fie considerați fericiții momentului. Atâta doar: sa nu-i întrebați pe ei.

Autorii ne oferă cinci idei pentru a stoarce cât mai multă fericire de la banii pe care îi avem:

  1. Cumpără experiențe. În loc să cumperi o nouă casa mai mare sau o mașină foarte scumpa sau a treia bicicletă sau multe alte gadget-uri ori obiecte încearcă să vezi dacă  nu cumva ceea ce îți lipsește este de fapt o experiența care sa îți atingă sufletul.
  2. Transforma totul într-o tratație. Într-o epoca a abundenței, în care putem avea din plin lucruri și experiențe la care bunicii sau chiar părinții noștri doar visau, a-ti limita accesul la anumite obiecte sau experiențe poate sa îți ofere o bucurie mai mare atunci când le vei savura.
  3. Cumpără timp. Întrucât timpul este limitat autorii sugerează că tentativa de a tranzacționa bani în favoarea timpului îți poate aduce un plus de fericire.
  4. Plătește acum, consuma mai târziu. Pare contrar așteptărilor mai ales după ce omenirea a reușit să ne faciliteze opțiunea de a ne delecta acum și a plăti mai târziu. Citiți și veți afla cum.
  5. Investește în ceilalți. În mod paradoxal, se pare că banul investit în alții dragi noua sau doar mai nevoiași are darul să ne facă mai fericiți.

happy-moneyPuteți comanda cartea aici: http://www.publica.ro/elizabeth-dunn-michael-norton-happy-money.html

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu