Mică rețetă pentru schimbare în cinci pași
Acest articol este materialul de suport pentru o prezentare pe care am ținut-o la prima conferință regională Asistenta primară în sistemele de sănătate europene desfășurată zilele acestea la Brașov.
Pasul 1
Alege schimbarea ta (mărul tău putred)! Gândește-te la lucruri care se referă la pacienții tăi și care ține preponderent de tine să le schimbi. Sunt mai multe decât medicii își imaginează în mod obișnuit. Pot fi: rata de vaccinare cu un anume vaccin și/sau la o anume vârsta, control la zi pentru prevenția secundară a cancerului de col uterin sau mamar, obezitatea în general sau la copii în special, controlul diabetului sau a tensiunii la pacienții înregistrați, scăderea ratei avorturilor, a infecțiilor cu transmitere sexuală… TU DECIZI!
Pasul 2
Definește-ți succesul! Când vei putea spune că ai reușit ce ți-ai propus? Ce ar trebui să se întâmple ca să spui asta în mod neechivoc? Pentru asta va trebui să ai o imagine cât mai completă a ceea ce se întâmplă chiar azi. Câți pacienți sunt vizați de proiectul tău. Ce ar trebui să se întâmple cu ei ca să poți spune ca ți-ai îndeplinit misiunea pe care tu singur ți-ai asumat-o.
Pasul 3
Creează-ți rutinele sau reflexele tale! Cum vei ști că stai de vorbă cu un astfel de pacient? Cum vei ști progresul realizat mai ales că în multe situații lucrurile nu vor fi rezolvate dintr-un foc? Cum vei implica personalul ca să te ajute să îți atingi obiectivele și să te menții pe traseul propus?
Pasul 4
Pregătește-te să întâmpini rezistență! Mulți pacienți vor obiecta și probabil și mai mulți nu vor obiecta dar, fie nu vor ști sau putea să execute schimbarea propusă, fie se vor eschiva. Ce vei face în caz de refuz, cum te asiguri că lucrurile se mișcă în direcția dorită pentru fiecare pacient? Va trebui să înțelegi care îi sunt obiecțiile sau temerile lor , care sunt „rădăcinile” acestora, cum îl fac să aleagă pentru el și familia lui. De asemenea, caută-ți aliați atunci când natura efortului o cere și atunci când și alții sunt afectați ori pot ajuta (ex. familia).
Pasul 5
Măsoară-ți progresul! Vezi unde ești acum și propune-ți ceva pentru următoarele trei luni. Împarte-le apoi pe zile, săptămâni, luni. Înțelege-ți succesul sau dificultățile și adaptează-te din mers.
Ar mai fi un ultim pas, ușor filosofic vorbind: Bucură-te de ceea ce ai realizat! Pentru că este ceva special:
- Este realizarea ta neimpusă de nimeni! Este momentul tău de generozitate, glorie și împlinire a misiunii personale.
- Îți va da încredere să încerci și alte proiecte ambițioase.
- Îți creează rutine productive si, poate cel mai important: sentimentul că poți controla tu ceea ce faci, că nu ești (total) la discreția altora și că poți decide ceea să faci și face ceea ce decizi!
Iar aceasta din urmă nu este nu este deloc puțin.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.