UMFCD, concurăm și noi puțin? (1) Niște cifre care vorbesc… singure!

Am dat întâmplător peste aceste date referitoare la ocuparea posturilor universitare din UMFCD în 2014. De mult timp se spune că posturile sunt cu dedicație, că iese mereu cine trebuie. Întrebarea mai corectă însă ar fi: cine intră? Că de ieșit ies fix tot aceia. Cu mici accidente. Iată dovada.

In ianuarie 2014 au fost 91 de locuri, s-au prezentat 96, s-au ocupat 84. Concurență 1,06 pe loc.

Capture

Vă gândiți că ar fi mai bine în iulie? Să vedem?

Capture

47 de locuri, s-au prezentat 50, s-au ocupat 44. 1,06 pe loc. Surprinzător, din nou, la fiecare 20 de canditați se mai gasește câte un nechemat.

Hai că măcar la intrare, pe posturi de asistenți pe o perioadă determinată (lozul aparent mai mic) poate este concurența mai acerbă.

Capture

Interesant: la medicină au fost 16 locuri, 16 candidati și toți 16 competenți și orientați pe postul care trebuie. 1/loc. 1,06 pe loc în UMF. Magic! Asta în februarie. Pentru că în septembrie, ia uitați: 0,92 pe loc.

Capture

Să nu mă înțelegeți greșit, nu acuz pe nimeni deși poate că ar merita; nu cred că e o singură persoană responsabilă de asta ci mai degrabă un mecanism clientelar bine uns de interese mărunte care, cu mici scăpări, funcționează de decenii bune dacă nu dintotdeauna.

Cred însă că  merităm oportunități egale în mai tot ce ne-am propune să facem la modul serios. Și mai cred că un sistem competitiv este necesar și vital atât pentru sănătatea morală a societății noastre cât și pentru cea fizică a fiecăruia dintre membrii ei. Pentru că, nu-i așa, acești oameni care și-au luat examenul „ușor servit” îi vor pregăti profesional și moral pe cei care vor avea grijă de sănătatea noastră la bătrânețe și de cea a copiilor și nepoților noștri. Nu exclud ca ei să ducă tradiția mai departe. Nu mă aștept decât să ia cineva responsabil în serios Codul de etică și deontologie al UMFCD, în special articolul 3 privind Dreptatea și echitatea. Să își aduca o mică contribuție la o Românie un pic mai normală și un pic mai modernă.

Dacă ești cumva în interiorul acestui sistem poate ne spui ce crezi și ce poți face ca să rupi această frăție a tăcerii (sau a vorbitului doar pe la colțuri ori, ca în cazul de față, prin bloguri); cu sau fără nume.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

3 comentarii la „UMFCD, concurăm și noi puțin? (1) Niște cifre care vorbesc… singure!”

Lasă un comentariu