Bună,
Dau mai jos câteva sfaturi din experiența mea de navigat pe Internet.
2018.01.24 Update: multe extensii FireFox nu mai funcționează, de văzut: Firefox Add-On Gone AWOL? Here’s The Replacement – Digital.com.
- Orice browser de Internet ați folosi (Chrome, FireFox, Opera, Safari, Internet Explorer), există soluții pentru a bloca reclamele (articol pe tema asta – Study: uBlock Origin Is the Best Ad Blocker for Chrome and Firefox).
-
- Google Chrome sau Opera: AdBlock – Chrome Web Store sau Ghostery – Chrome Web Store sau Adblock Plus – Magazinul web Chrome
- Mozilla FireFox: Adblock Edge :: Add-ons for Firefox sau Ghostery :: Suplimente Firefox sau Adblock Plus :: Suplimente Firefox
- Safari: Adblock Plus and (a little) more: Adblock Plus for Safari Beta released și varianta de mobil: Adblock Plus and (a little) more: Adblock Plus for iOS is finally here! Pssst, it’s free!
- Internet Explorer: Adblock for Internet Explorer version IE7, IE8, IE9 and IE10 – Simple Adblock sau Adblock Plus and (a little) more: Adblock Plus 1.2 for Internet Explorer released sau Adblock Plus for IE (formerly Simple Adblock) Download
- Dintre browsere, recomand Google Chrome sau Mozilla FireFox, nimic altceva.
- După ce instalați browser-ul, vă recomand extensii (îmbunătățiri):
- Pentru Google Chrome – Lifehacker Pack for Chrome: Our List of the Essential Extensions sau 40 Best Google Chrome Extensions sau The 15 Best Chrome Extensions to Install Right Now.
- Pentru Mozilla Firefox – Lifehacker Pack for Firefox: Our List of the Essential Extensions sau 13 Essential Firefox Addons To Begin 2015 Right sau 40 Best Firefox Browser Add-Ons.
- Eu folosesc Google Chrome, cu următoarele extensii:
- Deschidere taburi anterior închise – Recently Closed Tabs – Chrome Web Store (Ctrl + Shift + T e și el util)
- Blocare reclame: AdBlock, Ghostery și uBlock Origin (nu trece absolut nicio reclamă la mine, dar e anevoios când vrei să oprești funcționarea adblockului în sine; recomand doar unul din primele două sau AdBlock Plus, dar mai puțin).
- Chestii mai atipice, îmi dau acces la diferite lucruri:
- Download albume foto Facebook: Download FB Album mod – Chrome Web Store
- Dreptul de a copia texte care de obicei sunt blocate – RightToCopy – Chrome Web Store
- Deblocare clipuri video, blocate prin „Dă like ca să vezi clipul”: Social lockpicker – Chrome Web Store
- Pentru site-uri de tipul Forbes, care blochează accesul după un număr de știri citite – NoPayWall.
- Pentru realizare site-uri: WhatFont – Chrome Web Store / View Image Info (properties) – Chrome Web Store / Open Selected Links – Chrome Web Store
- Căutare la Google după imaginea pe care dai click dreapta. Search by Image (by Google) – Chrome Web Store
- Scurtare URL-uri: goo.gl URL Shortener – Chrome Web Store
- Iconițe în rezultatele căutării în Google: Faviconize Google – Chrome Web Store
- Pentru securitate, vă recomand să folosiți un software de gestionare a parolelor. Eu folosesc LastPass, dar lista e mai lungă. Nu e foarte ușor și simplu de folosit, dar, odată ce vă învățați cu el, viața devine mai simplă și navigarea pe Internet mai sigură.
- Tot pentru securitate, vă recomand, ca pentru site-urile care contează (client de email, conturi online bănci, rețele sociale în care aveți multe date, alte site-uri pe care aveți date importante):
- Să aveți o parolă sigură.
- Dacă se poate, să activați Two Factor Authentication.
- Vă recomand ca, periodic, să salvați lucrurile care sunt importante pentru voi. Dacă găsiți un articol care vă place mult, salvați-l. Dacă găsiți un clip video care vă impresionează, căutați o soluție să salvați o copie (e posibil să fie împotriva termenilor site-ului respectiv). Puneți o dată în numele fișierului și dați-i un nume, după care să îl recunoașteți ulterior, și faceți o mică arhivă.
- Căutați la Google „Cum să cauți la Google?” (chiar și în română). Învățați despre asta. Nu am o recomandare anume, dacă citiți 10 articole diferite:
- O să se repete informațiile cele mai importante, și asta e bine.
- O să aflați chichițe pe care articolul „perfect” le va ignora.
- Sunteți perfect conștienți că căutarea nu se termină niciodată. Așa că fie că veți opta pentru un articol sau pentru 80, o să rămâneți cu sentimentul neîmplinirii („sigur mai era ceva ce ar fi trebuit să știu”). Prin urmare, această angoasă, în loc să vă intimideze, ar trebui să vă elibereze („OK, dacă oricum nu contează dacă citesc un articol sau 80, voi citi fix câte doresc”).
- Citiți despre în ce anume să aveți încredere când navigați pe Internet. E un paradox că ignorăm aspectul acesta. Nu vă dau un link anume, mergeți din link în link.
- Căutați despre scurtături de tastatură (keyboard shortcuts) pentru programele pe care le folosiți frecvent.
PS: Am avut o pauză mai lungă la postat. „Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă.” — Ion Creangă.
Partajează pe WhatsAppOlivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.
Un comentariu la „Cum să ai o experiență plăcută pe Internet?”