Medicii pleaca din tara, posturile se deblocheaza cu greu si spitalele duc lipsa de personal in anumite sectii. Cei ramasi (chiar si cei cu cea mai buna intentie) fac fata cu greu solicitarilor. Salariile sunt mici, autoritatile sunt fie surde, fie anchilozate in birocratia creata tot de ele si nimic nu pare ca ne va scoate de pe spirala descendenta.
Am vorbit cu o seama de medici rezidenti. Ideea de sprijinit holurile spitalelor e inca vie in jargonul profesional. Nu merita cautat vinovati. Sfatul meu pentru orice rezident este sa se implice. In ciuda oricaror resentimente. Timpul trece oricum, de productivitatea trecerii acestuia este responsabil fiecare pentru el.
Dar este o oprotunitate uriasa de a beneficia de creierele, curajul si vigoarea acestor medici tineri. Poate multi ar spune ca la cat sunt platiti nu poti cere prea mult de la ei. Intr-adevar, salarizarea lor este o crima la adresa societatii si un ucigas al spiritului multora (civic dar nu numai). Insa sentimentul ca nu are nimeni nevoie de tine este un ucigas si mai puternic. Lipsa dezvoltarii si a perspectivelor profesionale reale (a increderii care deriva din lucrurile pe care le-ai facut, din proiectele pe care le-ai finalizat) este un alt ucigas.
Cei care coordoneaza programele cu rezidentii nu pot sa le ofere salarii mai mari. Dar pot sa le arate ca este nevoie de ei si ii pot imputernici cu sentimentul ca pot face mult (mult mai mult). Mai mult decat probabil ca si lucrurile prin sectii se vor desfasura mai bine atunci cand vor fi mai multi oameni implicati.
Mesajul ca „avem nevoie de voi” se construieste acum, in rezidentiat.
Poate ca vom fi instruit niste foarte buni performeri care vor pleca din tara in cele din urma. Dar le vom fi eliberat constiinta de povara de a nu fi platit pentru studiile sustinute de statul roman. Vom fi beneficiat cu totii de transpiratia lor pana la momentul despartirii. E un al joc in care toata lumea castiga.
Poate pare a fi un efort cu rezultanta zero intrucat multi vor alege sa profeseze in alta tara. As face insa o paralela cu ceea ce spunea cineva referitor la firmele care nu-si instruiesc personalul de teama ca acestia vor deveni prea buni si vor pleca. ” Mai rau decat sa ai oameni buni care sa iti plece este sa ai oameni prosti care sa stea.” Merita din plin sa evitam ca actualii rezidenti sa-si fi irosit aiurea anii cei mai buni din viata lor profesionala.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.
Un comentariu la acest articol primit pe http://www.facebook.com/cetd.ro de la Raluca Gheban, medic rezident alergologie-imunologie la Iasi:
„Buna ziua! Aveti mare dreptate in ceea ce ati afirmat si ati propus.Eu sunt rezident in anul V pe alergologie – imunologie clinica la Iasi. Faptul ca am fost implicati inca din primul an,tocmai din cauza lipsei de personal,fiind un singur md specialist pe clinica, ne-a ajutat sa avem mai multa incredere in noi si in gandirea noastra la caz,sa gasim solutii si iata ca acum in ultimul an nu am teama ca din anul urmator va trebui sa iau singura decizii la pacient.Ca sa nu mai vb de satisfactia pe care o ai simtindu-te util. Din acest punct de vedere am tot respectul pt indrumatoarea noastra de rezidentiat, ne-a dat ocazia sa ne implicam din toate punctele de vedere si astfel ne vom putea numi medici nu doar cu diploma ci si cu atitudinea si profesionalismul pe care ni le-am format. Dna dr care ne indruma in rez se numeste Veres Liliana si este sefa cl de Alergologie-imunologie cl din Iasi.Aceasta este atmosfera in cl noastra. Suntem o echipa,o familie,toata lumea e implicata. Iar eu sunt rezultatul tuturor. Eu sunt un medic care nu vrea sa plece din tara. O zi minunata va doresc!”