Lectii de noblete de la un notar

La lansarea cartii din Bucuresti am fost onorat de prezenta unui prieten din tineretea timpurie, Cristian Mihail, acum notar. Spunea ca ca este uimit de lipsa de “noblete” in exercitatrea profesiei aratata de multi medici. I-am cerut sa fie mai explicit. Mi-a spus apoi cateva povesti in care el s-a dus pe cheltuiala lui sa rezolve niste probleme profesionale pentru niste oameni neajutorati (in special batrani greu sau ne-transportabili). Mi-a spus ca nu ar fi fost deloc rezonabil sa ceara bani in plus pentru deplasare (cheltuieli de drum si timp, facea mai multi bani daca ar fi stat in birou). L-am intrebat de ce a facut asta. Mi-a raspuns sec: ca are si el demnitatea lui profesionala si are responsabilitatea sociala de a ajuta pe cei aflati in situatii dificile.

Atunci am inteles mai bine ce a vrut sa spuna.

Este greu sa faci o paralelea intre cele doua profesii. Notarii au un statut special (de casta foarte bine pazita), discuta despre cu totul alti bani, desfasoara activitati intr-un mediu mai controlat si mai lipsit de stress presupun… Medicii sunt bugetari, adica prost platiti (unii), de multe ori isi asuma riscuri mari (unii) si sunt sub presiuni emotionale mari si frecvent (din nou, doar unii). Dar, in acceptiunea generala, ne-am astepta mai degraba la gesturi de noblete din partea unui medicilor decat din partea notarilor? Nu vreau sa spun ca toti medicii sunt lipsiti de noblete asa cum nu pot credita cu asa ceva pe toti notarii. Dar nu pot sa nu ma gandesc si sa nu imi exprim asteptarile de fiecare data cand am ocazia. Poate veti spune ca este mai usor sa stai pe margine si sa comentezi si in mod sigur ca aveti dreptate. Insa eu vad nobletea ca pe un act care ajuta in primul rand medicul. Am invatat asta de la cei pe care i-am vazut ca isi cinstesc cum se cuvine profesia.

Nicolae-Iordache Iordache (456 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

6 comentarii la „Lectii de noblete de la un notar”

  1. Este ft. adevarat,eu lucrez in sistem ,si avem medici ft.buni ,profesionisti, care isi fac meseria cu daruire,isi pun sufletul,in ceea ce fac ,si credeti-ma ca nu as avea de ce sa le iau,,apararea,, pt.ca eu sunt,,doar,,o infirmiera…cu un salariu de mizerie,in comparatie cu munca pe care o depunem,cu tot ce cuprinde aceasta,pe o sectie de chirurgie….cei care lucreaza in acest domeniu ,stiu despre ce vorbesc eu aici…..asadar,haideti sa nu mai generalizam totul,pt. ca sunt si angajati din sistemul de stat,,care chiar ,,isi fac profesia in mod onorabil ,cu toate neajunsurile ,pe care le avem….

    Răspunde
    • Va multumesc pentru raspuns. Stiti deja ca va apreciez foarte mult pentru tot ceea ce faceti inclusiv faptul ca ne urmariti cu atentie. Aveti dreptate „sunt si angajati din sistemul de stat care chiar isi fac profesia in mod onorabil”. Si sunteti de admirat pentru ca va implicati in crearea unei imagini corecte a colegilor dumneavoastra. Departe de noi gandul de a generaliza totul. Vrem sa prezentam pe cat mai multi dintre cei care isi exercita profesia cu daruinta si onoare insa consideram ca este si datoria noastra de a recunoaste acolo unde lucrurile merg prost. Altfel nu vom putea schimba nimic.
      Daca ceva este perceput ca fiind real este real in consecinte. Sentimentul prietenului meu creaza opinie nefavorabila chiar si colegilor dumneavoastra. Primii care ar trebui sa iasa din generalizare ar trebui sa fie tocmai acei medici care dau noblete profesiei lor si sa comunice asta si altora incat sa fie deopotriva cautati si (putin) invidiati. Si dumneavoastra ar trebui sa ii scoateti dintr-un relativ anonimat si sa spuneti macar unde lucreaza aceasta echipa minunata din care faceti parte.

      Răspunde
  2. Nu crezi ca e un sablon tipic sa astepti nenumarate acte de „noblete” de la medici. pina la urma e doar o profesie, si ei trebuie sa puna o paine pe masa seara. daca iti petreci toata ziua facand acte de generozitate mori ca pesamosca in slapi intro camera de spital. domnul notar are cu totul alt statut in romania. in romania medicul are statutul de troaca de porci, putand fi calcat in picoare de toti, mai ales sau mai frecvent de jurnalisti. platitii corespunzator si actele de noblete se vor inmulti. este o zicala americana pe care tu o sa o intelegi ” you pay peanuts, you get monkeys”

    Răspunde
    • Multumim mult Lucian pentru comentariul tau direct si sincer.
      Mi-e greu sa accept ca medicina nu mai este o profesie nobila. Ce-i drept e mai usor cand asteptarile tale se refera la altii. Dar intreaba cati medici cunosti si vezi singur ce spun ei in privinta asta. Sunt foarte multi care se straduiesc sa faca din medicina „doar o profesie” (am incheiat citatul; ex. guvernanti, asiguratori, manageri de institutii de sanatate publica sau privata, companii producatoare de tehnologie medicala…). A accepta acest fapt este intre cele mai proaste compromisuri pe care tagma medicala o poate face. Cred ca trebuie definita generozitatea ca sa discutam aici la modul concret. Este o idee pentru un alt subiect. Am ajuns sa inteleg si ca doctorul Pesamosca a trait degeaba. Colegul meu Olivian, care a fost operat de dansul in copilarie (cu aceeasi generozitate, fireste) sigur e de alta parere.
      Mai cred ca nimeni nu poate fi umilit fara consimtamanul lui.
      Sunt de acord ca medicii merita platiti mai bine. Ce inseamna corespunzator? Cat de mult este destul? Alte subiecte. Ii vor face salariile marite sa se comporte cu mai multea noblete? Am mari indoieli. Nu pentru ca as avea o impresie proasta despre medici, ci dimpotriva. Pentru ca am convingeri studiate in privinta a ceea ce ii motiveaza pe oameni. Statul de plata de unul singur nu schimba prea mult. Nobletea nu se scoate de la ATM.
      Argumentatia mea este urmatoarea: Fii generos, poarta-te cu noblete nu pentru altii, ci pentru tine. Tu esti cel mai stabil dintre repere. Ceilalti sunt repere care se schimba. Fireste, doar daca poti. Inainte sa te intrebi ce vor altii de la tine intreaba-te ce vrei tu de la tine. Doar o profesie este putin, foarte putin.
      Am cunoscut medici care se poarta cu generozitate si cu noblete si voi vorbi despre ei pe parcurs. Sper sa descopar cat mai multi.

      Răspunde
      • Mi se pare anacronic sa continui sa innobilezi o profesie sau alta. In oricare vor fi indivizi extrem de slabi, extrem de buni si mediocri. Noi romanii am rămas cu un handicap după 50 de ani de comunism, așteptăm de l medic sa fie bă un ascet, ba un sacrificat. E un job si trebuie plătit. Fiecare consultatie,fiecare act medical. Știi cum se spune la noi hai si tu si pune mana adică pe pacient, doar sa te uiti sati dai cu părerea. Lumea iti cere păreri medicale pe strada daca esti medic. Din păcate asta nu mai este medicina e prostitutie. Bineinteles ca statutul medicului a fost deteriorat cu consimtamantul tuturor. Ce înseamnă corespunzător, pentru romania 50% din salariul din vest. Știu teoriile de management cu banii care nu motiveaza oameni ci sa simtă ca fac o munca importantă, bla, bla. Plătește întâi la limita decentei si iti garantez ca vei vedea mult mai multe acte de noblete, si apoi treci si lucrează la alte tactici de motivare. Vrei performanța ca la Viena pe 2 lei, nu se va putea niciodată. Povestea dlui pesamosca oricum o privești e trista pt el. Un om care a trăit pentru alții, pe care societatea româna vrei nu vrei sa accepti la flegmat in cap. As fi vrut ca toți pacienți pe care ia operat sa se strânga si săi cumpere o garsoniera când au amenințat ca îl dau afara din camera de spital, si sa treacă pe la el, săi cumpere pantofi si săi ducă de mâncare. Restul de recunostinte, sforaieli pe forumuri toți facem, ceva concret. Un medic e greu de judecat, daca singurul tau criteriu e nobletea nu e prea bine. Am cunoscut chirurgi enervanti ca persoane dar zei ai bisturiului si invers. Tu cine vrei sa te taie. Unul nobil, sau cel mai bun profesionist?

        Răspunde

Lasă un comentariu