Majoritatea cartilor („Cine esti tu, doctore?”) pe care le-am vindut pana acum a fost cu sprijinul unor companii direct interesate de promovarea unui mod mai modern si mai uman de a face medicina, de aparitia unor lideri in medicina (chiar daca informali) care sa dea un alt semnal pacientilor si colegilor lor. Le multumim foarte mult. Am mai pus la dispozitie carti (cu autograf) cu ocazia lansarilor pe care le-am facut deja in Bucuresti, Cluj Timisoara, Arad, Brasov, Targu Mures si chiar Tarnaveni si vom continua aceasta serie. Am inceput sa mergem si la congrese sau evenimente proprii diferitelor grupari medicale.
Am decis sa nu colaboram cu librariile traditionale pentru ca ar fi fost putin profitabil, complicat cu managementul stocurilor si oarecum peste mana, cartea noastra nefiind una de librarie. Am cautat totusi o solutie care sa ne usureze viata, sa nu stam noi sa livram prin posta bucata cu bucata si sa ii lasam pe altii care sunt mai specialisti decat noi in asa ceva.
Prin urmare am decis sa contactam o librarie online. Stiam pe cineva pe care l-am intalnit la cateva petreceri si care recent a devenit director general la o astfel de companie. Zis si facut. Efortul meu nu a facut decat sa duca la a afla ca ei nu doresc decat un discount de 45% din pretul de raft al cartii (din care, eventual, ar putea oferi putin si celor care ar urma sa comande). Non negociabil. Am incercat sa le explic ca ei fac exact acelasi lucru pentru o carte care costa 5 lei ca si pentru una care costa 80 (cum este cazul nostru) si ca nu inteleg motivul pentru care sa taxeze procentual. Finalul a venit ca un telefon trantit in nas (dupa ce mi s-a explicat ca astea sunt regulile pietei si alte texte).
In acel moment un fulger m-a luminat. Am inteles pe loc intreaga sforarie cu protejarea drepturilor de autor, a proprietatii intelectuale. Actul propriu-zis al creatiei, artistul insusi are felia cea mai mica la masa unor descurcareti carora le mai scapa din cand in cand cate ceva printre degete. Si care descurcareti, cand sunt loviti in interesele lor, ii tot dau inainte cu sarmanii creatori cum sunt ei victima noilor medii de circulatie a informatiei.
In acel moment am sistat orice efort de a ma asocia cu canale traditionale de a vinde cartea. Am contactat un prieten, fost coleg, care acum se ocupa cu livrarea de aparatura medicala online. Si am agreat un mod de lucru deopotriva sanatos si reciproc avantajos. Cartea ai poate fi comandata si pe paginamedicala.ro.
Iar banii care s-ar fi „cuvenit” librariei online contactate ii vom cheltui in promovarea cartii live in fata medicilor. Asa cum muzica pe CD a trebuit sa faca loc din nou concertelor in economia ultimilor ani. Macar asa stim ce gandesc cititorii nostri, le putem raspunde intrebarilor si preocuparilor lor, invatam de la ei si, in functie de receptorii fiecarui ascultator, le transmitem si pasiunea care ne-a determinat sa facem acest demers.
Din acest motiv mi-am promis ca nu voi mai cumpara carti de la nicio librarie online romaneasca cu nume de animal. Voi continua sa cumpar totusi de la libraria online cu nume de fluviu sud-american. Macar ei au inventat ceva.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.