Poate că te gândești la o listă de lucruri de realizat în 2016. Una destul de lungă probabil. Nu am să insist aici că șansa de a o realiza în integralitatea ei scade direct proporțional cu dimensiunea ei. Și nici că aceeași șansă scade cu cât controlul personal asupra situației este mai mic. Sau dacă se raportează la alții (de exemplu să fii cel mai bun într-un anumit domeniu). Sau cu nerăbdarea de a vedea rezultate imediat (cum ar fi când îți propui să slăbești, sau să dezvolți masa musculară ori să obții diferite performanțe sportive). E bine să îți vizualizezi viitorul, chiar este un exercițiu bun.
Dar:
Ceea ce încurajez aici însă este un exercițiu al reducerii la unitate.
Dacă ai putea avea o singură realizare profesională notabilă în 2016, care ar fi aceea? Aici vorbesc de realizare și nu de venituri/încasări! Ele ar trebui să fie consecința dezvoltării profesionale și nu un scop în sine.
Dacă ți-ar fi permisă o singură realizare în plan personal la alegerea ta în 2016, care ar fi aceea?
Dacă ai putea face un singur gest semnificativ de generozitate în 2016 (aici mă gândesc mai mult la comunitate și nu la familie), care ar fi acela?
Dacă ai putea face un sigur lucru de impact pentru a ajuta pe cineva apropiat (copil, soț/soție, părinte, bunic) care ar fi acela?
Dacă ai putea face un singur lucru important pentru sănătatea ta, care ar fi acela?
Daca ai putea face doar un singur lucru (o mica vinovăție acceptabilă) pentru sufletul tău care ar fi aceea?
Iată că împlinirea fie și a unui singur lucru important pentru fiecare aspect relevant din viața ta poate părea, prin cumul, copleșitor. Și mai copleșitor însă este sentimentul că timpul s-a scurs și ai făcut prea puțin.
Un astfel de moment de reflecție este important. Acum, între ani, la aniversare sau când vrei tu?
Scrie ce-ți propui, urmărește, împlinește și bucură-te de viață.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.