Am gasit recent in mediul online un articol care mi-a placut: Exista medici mai buni decat mine. Iese binisor din tiparele de autosuficienta si aroganta cu care comunitatea medicala ne-a obisnuit ce ceva vreme; de fapt, cred ca din totdeauna. Este scurt si la obiect, merita sa il citesti.
Am numai o completare, importanta atunci cand te adresezi unei comunitati compusa din atatea personalitati si caractere puternice. Faptul ca esti interesat in opinia altui coleg nu insemna totdeauna ca tu accepti ca el este mai bun decat tine. Faptul ca cineva a gasit o solutie mai buna decat a ta nu inseamna (obligatoriu, cum nici nu exclude) ca el este mai bun decat tine fie si in acel domeniu limitat de expertiza.
Cum ar putea cineva care nu e mai bun decat tine sa aiba totusi solutii mai bune? Pai simplu:
- Poate ca tocmai s-a lovit foarte recent de un caz similar.
- Poate ca tocmai a citit recent despre ceva similar.
- Poate ca are un alt rationament de a ajunge la solutia potrivita care in cazul acesta a functionat mai bine.
- Poate ca nu i-a venit in minte direct solutia gresita de care sa se indragosteasca la prima vedere si pe care apoi sa caute sa o justifice rational.
- Poate ca a aflat un detaliu care tie ti-a scapat sau nu ti-a fost prezentat.
- Poate ca la momentul consultatiei lui evidentele sunt diferite decat cele de la momentul consultatiei tale.
- Poate ca are mai mult timp sau resurse sa dedice cazului.
- Sau poate ca, pur si simplu, a dormit mai bine noaptea trecuta sau a avut poate o zi ceva mai buna ori mai inspirata.
La urma urmei, cui ajuta concluzia ca un alt medic este mai bun sau mai putin bun decat tine? Mai mult ca sigur ca nici macar tie. Pacientul probabil ca va avea de suferit. Tu nu vei fi invatat nimic nou. Iar colegii te vor aprecia in intreaga-ti aroganta si egoism.
Daca ai implicat si pe altcineva si, prin urmare, un pacient va avea parte de o solutie mai buna, vei fi luat parte la o poveste de succes. E de bine. Daca nu ai implicat pe nimeni (intr-o solutie complexa) si iese bine vei sti doar tu si poate pacientul. E de bine dar poate ca nu atat pe cat de mult ti-ai dori. Daca iei totul pe cont propriu si nu va avea parte de o solutie buna, e de rau, din mai toate unghiurile. Puteai sa fi fost mai bun dar ai ales sa nu faci asta. Daca ai dezbatut si a iesit tot rau… macar ai incercat. E prost dar macar dormi linistit.
E o chestiune de alegere.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.
Lucruri foarte interesante de actualitate
Succes pe mai departe !
Multumesc frumos! Si dumneavoastra va doresc succes!
Mulțumesc mult pentru apreciere! Succes!