Intrebare: Care este diferenta intre un doctor si Dumnezeu?
Raspuns: Dumnezeu nu se crede doctor!
Am intalnit in weekend (la Conferinta Nationala a AREPMF) un medic neonatolog la una dintre maternitatile din Bucuresti. Povestind despre o resuscitare a inceput sa imi relateze experienta lui de rezident in cadrul unui schimb de experienta in Polonia cu ani buni in urma. Atunci a vazut medici polonezi resuscitand un bebelus dincolo de limitele scrise in oricare manual despre astfel de manevre, chiar daca in cele din urma a fost in zadar. Atunci, discutand asta cu medici polonezi, mi-a spus ca a invatat sa respecte sansa la viata a oricui, indiferent cat de mica ar parea aceasta.
Mi-a povestit de presiunile pe care le-a indurat in conditiile incubatoarelor sau aparatelor de ventilatie asistata insuficiente de-a lungul timpului in spitalul unde lucreaza. Urmare a acelei experiente mi-a spus ca indiferent de cat de improbabila va fi viata cuiva, indiferent ca aceasta va fi o viata normala sau nu, atata vreme cat o inima in piept inca mai lupta, el se simte dator sa lupte alaturi de ea. Indiferent cat va costa asta. Acesta atitudine i-a facut mai apoi viata usoara si somnul mai linistit. A invatat ca joaca de-a de-a Dumnezeu nu e pentru medici. Asta si-a invatat mai apoi si colegii sau rezidentii.
Etica este contagioasa! Ca si lipsa ei din pacate. Depinde ce incurajezi.
Iata si o pilda a indienilor Cherokee. Un batran ii explica unui copil: in fecare om sunt doi lupi care se lupta intre ei: unul bun si unul rau. Copilul intreaba: Si care dintre ei castiga. La care batranul raspunde: cel pe care il hranesti.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.