Etică de import: „Dacă el luptă, atunci lupt și eu!”

Intrebare: Care este diferenta intre un doctor si Dumnezeu?

Raspuns: Dumnezeu nu se crede doctor!

Am intalnit in weekend (la Conferinta Nationala a AREPMF) un medic neonatolog la una dintre maternitatile din Bucuresti. Povestind despre o resuscitare a inceput sa imi relateze experienta lui de rezident in cadrul unui schimb de experienta in Polonia cu ani buni in urma. Atunci a vazut medici polonezi resuscitand un bebelus dincolo de limitele scrise in oricare manual despre astfel  de manevre, chiar daca in cele din urma a fost in zadar. Atunci, discutand asta cu medici polonezi, mi-a spus ca a invatat sa respecte sansa la viata a oricui, indiferent cat de mica ar parea aceasta.

Mi-a povestit de presiunile pe care le-a indurat in conditiile incubatoarelor sau aparatelor de ventilatie asistata insuficiente de-a lungul timpului in spitalul unde lucreaza. Urmare a acelei experiente mi-a spus ca indiferent de cat de improbabila va fi viata cuiva, indiferent ca aceasta va fi o viata normala sau nu, atata vreme cat o inima in piept inca mai lupta, el se simte dator sa lupte alaturi de ea. Indiferent cat va costa asta. Acesta atitudine i-a facut mai apoi viata usoara si somnul mai linistit. A invatat ca joaca de-a de-a Dumnezeu nu e pentru medici. Asta si-a invatat mai apoi si colegii sau rezidentii.

Etica este contagioasa! Ca si lipsa ei din pacate. Depinde ce incurajezi.

Iata si o pilda a indienilor Cherokee. Un batran ii explica unui copil: in fecare om sunt doi lupi  care se lupta intre ei: unul bun si unul rau. Copilul intreaba: Si care dintre ei castiga. La care batranul raspunde: cel pe care il hranesti.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu