Decat codas la oras…

…Mai bine-n satul tau fruntas!

Nu stiu cine si cand a inventat zicala de mai sus. Eu am auzit-o de la mama. Nu imi mai amintesc clar in ce context mi-a spus-o, daca se astepta ca eu sa fac ceva cu ea sau nu. Am un mare respect pentru tot ceea ce a facut mama pentru mine in scurta noastra perioada impreuna. Nu stiu de ce insa vorbele de mai sus nu au gasit lipici la mine. Zilele trecute mi-am amintit zicala si chiar m-am infuriat. Iata de ce!

  1. In primul rand, zicala sugereaza discret ca ar fi mai bine la oras. Lucru cu care nu pot fi de acord. Fiecaruia ii este mai bine acolo unde ii este mai bine.
  2. In al doilea rand, sugereaza ca viata trebuie traita in spiritul unei competitii cu invingatori si invinsi. Ceea ce nu este intotdeauna adevarat. Situatiile cotidiene au mai multi castigatori decat suntem noi exersati sa vedem.
  3.  In al treilea rand. Ea descurajeaza: propune-ti ceva mai usor. Ea este fatalista: probabil ca nu vei reusi sa fii fruntas la oras. Te face sa crezi ca a fi fruntas tine mai mult de jocul pe care alegi sa il joci (unul cu competitori mai putini si, posibil, de calitatea a doua) decat de cat de mult iti place acel joc si de felul in care te pregatesti si il joci.

Ce legatura are asta cu medicii? Am intalnit nepermis de des medici nemultumiti sau  care parca se scuzau ca joca in liga a doua. In Romania in loc de alta tara, intr-un oras din provincie in loc de Bucuresti, intr-un orasel mic in loc de unul resedinta de judet, intr-un spital oarecare in loc de clinica universitara, la tara in loc de la oras, in medicina de familie in loc de mai stiu eu ce alta specialitate…

Parea ca marea competitie a vietii a fost pierduta iar ca acum sunt destinati sa traiasac o viata (macar) profesionala de mana a doua. Si asta este trist. Nu vad decat doua iesiri:

  1. Nu-ti poti trai intreaga viata cu scuza „stiti, am avut o zi mai proasta si am luat nota mai mica la rezidentiat”. Lupta sa ajungi acolo unde crezi ca iti este locul. Alege-ti orasul. Si fii tu insuti, nu neaparat fruntas.
  2. Exploreaza „viata la sat”. Nu are filarmonica dar are concert in crang, nu are autostrada suspendata dar are poteci si parleaz, nu are Mega Image dar are ciresi, meri, si animale fara steroizi. Nu are CT, RMN, UPU dar ar are oameni care au nevoie de tine. Poate ca chiar de-asta ai invatat pe de rost candva un manual de anatomie.
Nicolae-Iordache Iordache (459 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu