- Vin la tine mulți pacienți?
- Te apreciază personalul din secție/ spital?
- Faci toate tipurile de operații din sfera ta de specialitate?
- Ai vreo tehnică sau procedură nouă pe care numai tu o știi/faci?
- Ai o funcție de conducere și decizi asupra destinului altor chirurgi (nu așa de grozavi ca și tine)?
Cum ar fi dacă cineva ar măsura rata de succes a intervențiilor tale și le-ar compara cu cele ale altor colegi ai tăi din secție, din oraș sau din țară?
- În intervenții necomplicate în care oamenii vin pe picioare.
- Vor măsura rata de succes prin evitarea de exemplu a reinternării/ reintervenției în primele 30 de zile de la operație. Sau mortalitatea consecutivă operațiilor.
- Vor ajusta scorul tău de succes la vârstă și alți factori care pot influența rezultatul demersului medical (de exemplu diabet).
Cum ar fi dacă aceste date ar fi publice pentru tine și pacienții din toată țara?
- Ai suporta contactul cu realitatea sau comparația cu colegii tăi pe care îi apreciezi sau îi dezaprobi?
- Te-ar ambiționa să devii mai bun sau te-ai mulțumi să dezaprobi întreg raționamentul pentru că, nu-i așa, știi tu mult mai bine?
- Te-ai duce să înveți de la cei cu rata de succes aproape de perfecțiune sau ai rămâne fidel propriului ego inflamat și ai continua să faci victime printre pacienți inocenți?
Eu cred că asta este direcția de urmat în chirurgie deși am rezerve că marii noștri profesori vor fi dornici să dea nas cu realitatea.
Sunt eu prea original/vizionar cu chestiile astea? Nici vorbă, iată ce a gasit o organizație din SUA care tocmai a făcut astfel de analize. Dacă ar fi să conduc destine chirurgicale chiar aș lua așa ceva în serios.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.
Exista si un contra-argument la asta: http://www.kevinmd.com/blog/2015/07/when-a-bad-surgeon-is-the-one-you-want-propublica-introduces-a-paradox.html
Cu toate astea cei care au realizat studiul au dat asigurari ca au luat in calcul varsta si co-morbiditatile.