Cine esti tu, directore?

Domnilor directori, inapoi la scoala!

Daca nu “mostenesti” sectia, clinica sau spitalul, acest articol ar putea sa te intereseze. Si poate ca chiar daca mostenesti asta poate ca ar merita sa te intereseze.

  • De unde te inspiri ca sa faci schimbari intr-o sectie, clinica sau spital in care lucrurile se fac asa pentru ca asa au cam fost dintotdeauna?
  • Cum te armonizezi cu tendintele din sanatatea/ medicina moderna globala care se infiltreaza element cu element si la noi? Chiar daca elementele respective nu se potrivesc intotdeauna.
  • Cum vei schimba mentalitati batute parca in piatra din care au fost construite spitalele din Romania?
  • Cum vii in intampinarea unui pacient mai informat (uneori chiar prost informat) dar in orice caz mai sofisticat decat era ieri? Si asteapta doar sa vezi ce urmeaza maine!
  • Tu cum poti optimiza resursele si-asa putine la dispozitie pentru a crea mai multa sanatate, incredere si fericire in randul pacientilor tai?
  • Cum devii un lider in sanatate mai ales daca, nu-i asa, nu te-ai nascut deja lider sau intr-o “familie renumita” de lideri innascuti?

Am intalnit ieri cativa lideri de la Brain Academy in incercarea lor de a convinge un numar de participanti sa urmeze cursurile primului lor program de instruire a managerilor din spitalele patriei, fie ele private sau de stat. In general au participat tineri entuziasti, o parte dintre ei din cercul restrans al organizatorilor cu responsabilitati in diferite spitale private din Bucuresti.

Au fost doua discursuri frumoase si antrenante.

In primul, Ionut Patrahau a prezentat programul dar si motivatia care ii anima. Foarte multe idei au fost din filmul meu: punerea pacientului (si a familiei acestuia) in centrul eforturilor, oferirea de servicii de top la preturi rezonabile si non-inflationiste, infranarea tendintei de a taxa servicii care nu sunt esentialmente necesare, imbunatatirea relatiei administrativ-medici, punerea medicilor in locul pe care acestia il merita in ecosistemul spitalicesc si multe altele. Toate cele de mai sus argumentate cu exemple din practica de pana acum. Imi da convingerea ca parcurgerea programului poate sa insemne o mare revelatie pentru cel care chiar isi doreste sa faca ceva nou, bun si durabil (sau macar memorabil) in spitalele din Romania.

Cel de-al doilea, Ömer Karahan, un om cu o experienta internationala in sisteme de sanatate si management “la firul ierbii” considerabila, a facut o scurta introducere referitoare la mecanisme de finantare a serviciilor de sanatate. A fost o vedere din elicopter, probabil mai putin practica in eforturile de zi de zi dar esentiala daca planuiesti sa conduci echipe in sanatate timp de multi ani.

Una peste alta, un program in care ar fi bine sa participe fiecare director de spital (fie el general sau numai… medical) si fiecare sef de sectie. Ce i-ar putea impiedica? Probabil doua lucruri: riscul sa se creada atotstiutori (frecvent intalnit pe  plaiurile mioritice) si costul acestui curs de aproape 8000 de lei. Exista si ceva burse pentru tinerii manageri din sistemul de stat, dar chiar si asa, insuficient pentru a acoperi nevoia si, sper eu, si interesul. Nu am aflat daca programul se va finaliza cu o diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei dar probabil ca nu. Mergi acolo ca sa inveti sa faci lucrurile care trebuie si mai bine.

Atmosfera de acolo mi-a lasat la urma un gust placut! Marile schimbari au aparut de la un numar mic de contestatari care s-au adunat si au rescris jocurile. Poate ca asa va fi si cu aceasta initiativa. Eu, cel putin, asa imi doresc. Poate ca cei care vor participa isi vor fi cumparat biletul pentru a face lumea de prin spitalele tarii un pic mai buna. Avem nevoie de asta.

NB Ati face bine sa directionati acest articol catre directorii sau sefii de sectie ai dumneavoastra, nu se stie de unde sare… iepurele. Poate ca va gasi resurse sa participe si poate ca apoi va fi mai usor si mai cu sens pentru dumneavoastra si toti colegii din spital/ policlinica.

 

 

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu