Lucrul cu 100 de taburi

Am fost odată într-o excursie cu bloggeri la Oradea. Și, pe drum, am tot povestit diverse. La un moment dat, a fost un moment amuzant în care oamenii nu înțelegeau ce aș putea eu să fac cu 100 de taburi deschise (tab = pagină deschisă în browser. De exemplu, dacă ai deschis în acest moment un client de email, un site de știri și un blog în Google Chrome, înseamnă că ai 3 taburi deschise în browser). Atunci n-am avut ocazia să mă explic prea mult. O să mă explic acum, însă, în speranța că veți învăța ceva din experiența mea.

Sean MacEntee - web browsers, https://flic.kr/p/83gtho
Sean MacEntee – web browsers, https://flic.kr/p/83gtho

Pentru ce ai nevoie de 100 de tab-uri?

În principal, ai putea avea nevoie pentru că timpul de încărcare a unei pagini e un factor de care să ții cont când lucrezi cu mai multe taburi și vrei să faci asta cât mai eficient.
Dacă mergi la Google și cauți un termen, obții 10 rezultate (sau, dacă îl setezi, și vă recomand să faceți asta, poți avea mai multe). Poți să o iei rezultat cu rezultat, faci click, citești, te întorci la Google, deschizi altă pagină, iar te întorci la Google și tot așa. Dar e mult mai eficient să deschizi în background tab (adică în fundal, să nu te încurce în navigarea din prezent) fiecare din cele 10 pagini care te interesează, și când te decizi să le citești să ai timp de așteptare a încărcării zero.

Apoi, pentru unele sarcini de research ai nevoie de mai multe tab-uri deschise. Spre exemplu, ai nevoie să cauți la Google o listă cu 50 de medicamente. Lucrezi mult mai eficient dacă iei un URL cum e cel de mai jos:
https://www.google.ro/search?q=medicament+1

, îl pui în Excel și faci o listă
https://www.google.ro/search?q=medicament+2
https://www.google.ro/search?q=medicament+3
https://www.google.ro/search?q=medicament+4

, și apoi, folosind o extensie de Google Chrome: Export Tabs – Chrome Web Store, deschizi mai multe taburi odată. Se ajunge, astfel, ușor la zeci / sute de taburi deschise.

PS: Google are limită de multe taburi deschise brusc. Deschideți câte 10 odată, pentru a nu fi blocați.

PS #2: Dacă învățați să lucrați bine cu 100 de taburi, o să învățați să lucrați mai bine cu 10.

Cu ce browser puteți deschide 100 de tab-uri?

Ați fi tentați să spuneți „Google Chrome” sau „Mozilla Firefox”. Din experiența mea, însă, acestea au fost optimizate pentru performanță, în defavoarea RAM-ului. Ca atare, chiar pentru sisteme cu mulți GB de RAM, să deschizi 100 de taburi în Chrome sau FireFox poate duce la blocarea browser-ului. Nu e nimic grav, dar nu rezolvi problema.

Soluția vine de la un browser vechi, anume Opera. Versiunile de la 12 în jos sunt foarte bune, le găsiți pe site-uri dedicate variantelor vechi de software:
Old and New Version of Opera Download – OldApps.com
Download Old Versions of Opera for Windows – OldVersion.com

Cum prelucrezi în Excel 100 de linkuri pentru a fi deschise?

Notă: în clipul video puteam folosi în celula C1 și formula =CONCATENATE(A1,B1) pentru a concatena două celule și, după, dublu-click pe colțul din dreapta jos al celulei C1, pentru autofill.

Ce add-on-uri de Google Chrome și Mozilla Firefox să folosești pentru a lucra cu multe tab-uri? (+bonus, un program)

Multi Open :: Add-ons for Firefox – foarte util, de exemplu, în situația în care vrei să deschizi 100 de tab-uri, dar nu brusc (poate pica site-ul, sau ai putea fi blocat), ci, treptat, unul câte unul, cu întârziere/delay de o secundă între ele.
Open All Selected Links – Chrome Web Store – dacă îți auto-trimiți un email pe GMail sau Yahoo! Mail, linkurile sunt convertite din text http:// în linkuri clickabile. Dacă ai 100 de linkuri și ți le auto-trimiți, vor deveni clickabile. Ce faci însă, deschizi, unul câte unul 100 de linkuri? Mult mai simplu e să folosești o extensie care, după ce ai selectat linkurile, le va deschide când apeși pe un buton. Voila!
Export Tabs – Chrome Web Store – îți permite să copiezi rapid toate URL-urile deschise și, în plus, să deschidă multe taburi ușor, pornind de la o listă de linkuri.
Copy Title+URL to clipboard – Chrome Web Store – pentru situația când ai de copiat un singur link în memorie, oferă mai multe opțiuni.
goo.gl URL Shortener – Chrome Web Store – pentru a scurta un link, și a îl trimite mai departe.
Ditto clipboard manager – un foarte util progrămel mic-mititel, care salvează ce dai cu Copy & Paste, și îți permite să poți vedea un item pentru care ai dat copy & paste acum 30 de minute, de exemplu.

Word search & replace

Să zicem că ai o listă de filme: „The Hustler”, „One Hundred and One Dalmatians”, „The Secret of Kells”, „Notre-Dame de Paris”, „Friends”, „Interstellar”, „The Dark Knight”, „The Shawshank Redemption”, „Mad Max: Fury Road”, „The Revenant”, „The Wolf of Wall Street”, „Inception”, „Kubo and the Two Strings”.

Cum transformi lista de filme dintr-un text separat de „, ” în o listă verticală de filme, numai bună de pus în Excel prin metoda anterior menționată?

O soluție foarte facilă este să folosești Microsoft Word.

Dacă deschizi Word, și dai Paste la textul de mai sus (anterior copiat), apoi dai Search & Replace (sau, mai simplu, apeși Ctrl + H la tastatură), înlocuiești
„Find What” cu textul „, ” (inclusiv ghilimelele)
„Replace With” – completezi ^p

Și gata. :)

Vezi poza de mai jos pentru rezultat:
rezultat

Cel mai des folosite simboluri se găsesc aici (search & replace – more – special):
cel-mai-des-folosite

Eu am folosit cel mai frecvent ^p (paragraf nou), ^l (pentru situațiile când paragraf nou nu merge, e de folosit linie nouă), ^t (pentru texte separate prin tab, de exemplu preluate din Excel ca text simplu / plain text).

Câteva scurtături pentru situația când lucrezi cu multe linkuri

Chrome:
Ctrl + W – închide tab curent, închide document curent în Word și Excel.
Click dreapta pe un tab în Google Chrome și „Close tab to the right” (închide taburile din dreapta tab-ului selectat) sau „Close other tabs” (închide restul tab-urilor) – util pentru când pornești de la o căutare Google într-un tab, deschizi 10 taburi, rezolvi treaba, și la final vrei să închizi rapid cele 10 taburi.
Click pe rotiță (din păcate, nu funcționează 100% perfect) – deschide linkul selectat în tab nou, în fundal. Alternativ, Ctrl + Click pe link sau click dreapta pe link și „Open link in new tab”.
Ctrl + T – tab nou.
Ctrl + Shift + T – redeschidere tab închis din greșeală.
Ctrl + PageDn/PageUp – mergi la tabul următor/anterior. Se recomandă în alte părți varianta Ctrl + Tab și Ctrl + Shift + Tab, dar eu folosesc Ctrl + Tab pentru Launchy: The Open Source Keystroke Launcher.
Ctrl + 1, 2, 3, …, 9 – mergi la tabul 1, … 9.
Ctrl + R – reîncărcare pagină.
Ctrl + D – adăugare în bookmarks pagină curentă.
Ctrl + F – căutare.

Word:
Ctrl + Z/Y – anulează/reia ultima comandă
Ctrl + S – salvare
Ctrl + P – tipărire
Alt + Stânga/Dreapta – pagina anterioară / următoare
Ctrl + B / I / U – bold / italic / underline
Shift + F3 – scrie textul cu ALL CAPS sau Inițială Mare sau cu litere mici.
Ctrl + Shift + N – eliminare formatare

Excel:
Ctrl + Space: Selectează coloana
Shift + Space: Selectează rândul

Olivian Breda (147 Posts)

Olivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu