Când medicina nu e doar pe bani. E pe emoții.

Am primit această scrisoare ieri de la un medic pe care îl apreciez foarte mult în special pentru generozitatea cu care se implică în activitățile medicilor de familie din țară. Era o reacție la un articol pe care îl scriam eu despre salariile medicilor. O puteți citi mai jos:

„Dragă Nicu,

Mă bucur că ne recitim. Interesantă argumentația și mai ales chemarea la adunare în curtea pragmatismului. Poate că este nevoie, poate că nu. Cert este că medicii sunt unii dintre cele mai pragmatice bresle. Între poziționarea în capătul pragmatic al axei și deplasarea către latura emoțională este o excursie pe care foarte multe bresle o traversează, unii plasându-se mai aproape de un cap decât alții. Atunci când stai de vorbă cu un cadru didactic înțelegi cat de pragmatici sunt medicii în a-și desfășura activitatea, cât de mult contează acțiunea pentru unii și cat de mult contează emoțiile pentru alții. Uneori însă, rareori e adevărat, depășim latura pragmatică, alunecând iremediabil în brațele emoțiilor.

Ieri am trăit o clipă unică. M-a sunat un pacient din Craiova să îmi mulțumească. Să ne înțelegem, mulțumiri primesc în fiecare zi dar aceste mulțumiri erau cu adevărat valoroase deoarece veneau de la un om cu care am intrat în contact doar 34 de minute săptămâna trecută. Omul mi-a spus ieri la telefon că i-am salvat viața. E adevărat. A venit săptămâna trecută în cabinet șiroind sânge de la o plagă transversală la nivelul antebrațului drept în 1/3 superioară cu secțiunea totală a planului muscular din loja anterioară și pachet vasculo-nervos radial. Îi căzuse un geam pe antebraț. Omul era în soc hemoragic. I-am făcut hemostaza, l-am perfuzat masiv, am chemat elicopterul și l-am trimis urgent la Spitalul de Urgență Craiova unde colegul și prietenul meu Rumy Anghel i-a refăcut planul muscular și conexiunile nervoase. Din momentul în care s-a prezentat la mine în cabinet și până m-am întors eu în cabinet de la elicopter au durat fix 34 de minute.

Omul asta a avut o șansă. Dar ce m-a impresionat foarte mult, motiv pentru care îți și scriu, este faptul că este printre puținii pacienți necunoscuți cu care intrăm în contact punctual în viața asta care se gândesc să te sune sa îți mulțumească, conștienți fiind că o mână energică le-a oprit scurgerea vieții.

Am fost extrem de pragmatic atunci iar de ieri sunt extrem de emoțional. Medicul este unul dintre puținii oameni care se deplasează atât de mult pe această axă atunci când timpul îi permite și când viața îi oferă aceasta șansă. Este momentul când uiți de pragmatismul impus de profesionalism și simți că l-ai atins pe Dumnezeu! Aceasta șansă nu ți-o poate da nici un guvern! Poate doar un necunoscut!” – Gindrovel Dumitra, medic de familie, Sadova, județul Dolj

Ulterior am avut plăcerea să și discutăm. Iată ce am mai aflat:

A ținut sa îmi menționeze că în aceasta situație a fost o muncă în echipă. Au contribuit și asistenta lui și femeia de serviciu. Ba, chiar și viceprimarul și un polițist care i-au permis să ajungă în timp pe stadionul din sat unde a aterizat elicopterul.

Astfel de situații nu sunt deloc rare, are aproape zilnic provocări similare unde lucrează împreună cu alți cinci colegi într-un centru de permanență situat la jumătatea unui drum între două spitale separate de o sută de kilometri. Ceea ce l-a marcat atât de mult este că acel lucrător care punea termopane a găsit de cuviință să îi caute și să îi afle numărul de telefon ca apoi să îi mulțumească pentru competenta cu care i-a salvat viața. Surprinzător, acest lucru pare sa fie atât de rar.

Mesaj către pacienți: Când i-ați mulțumit ultima dată medicului care  a făcut ceva bun pentru voi? Mulți medici cu care am vorbit spun că de cele mai multe ori nu știu dacă au avut succes cu pacienții pentru că aceștia nu se mai întorc. Dacă a avut succes în cazul tău mergi spune-i asta medicului care ți-a făcut un bine și apoi mulțumește-i. Te poate paște riscul (destul de improbabil totuși) să îți spună că ultima dată când a dus mulțumirile pacienților la bancă i-au trântit ușa în nas dar chiar și în astfel de cazuri, tot vei fi făcut o faptă bună. Mult mai probabil însă vei fi dat apă la moară unui om ca să o ia de la capăt iarăși și iarăși și să ajute și pe alții aflați în situația ta de mai deunăzi. Eu am făcut-o de fiecare dată și am avut sentimentul că mi-am făcut și mie o bucurie cel puțin pe măsura celei făcute medicului. Fiți generoși! (Și nu doar cu medicii!)

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Un comentariu la „Când medicina nu e doar pe bani. E pe emoții.”

  1. Draga Nicu, pe Doctorul Gindrovel Dumitra il cunosc de peste 20 de ani. Am fost colegi de facultate. Nu stiu daca l-ai vizitat vreodata la Centrul de Permanenta Sadova. Eu am facut-o pe vremea cand lucram in multinationale farmaceutice. Daca da, atunci stii in ce conditii medievale lucreaza medicii de acolo, intr-o comuna doljeana saraca, ce e cunoscuta doar din serialul „Leana si Costel” al trupei Vacanta Mare. Asta nu l-a oprit nicio secunda pe Gindrovel sa-si faca meseria la maximum posibil. Ca exemplu, a reusit in urma cu ceva ani sa efectueze un studiu valoros de rezistenta la antibioterapie a populatiei din zona. Nu mai spun de impactul pozitiv asupra activitatii medicilor de familie, inclusiv la nivel national. Confirm: este un medic cu buzunare microscopice dar cu un suflet imens. Te salut Doctore Dumitra si iti transmit tot respectul meu!! P.S.: acelasi respect Doctorului Iordache!

    Răspunde

Lasă un comentariu