Să fie clar, am marele privilegiu de a alege să mă implic doar în proiecte cu care să mă mândresc și împreuna cu oameni pe care îi admir pentru valoarea lor. Este bine pentru suflet chiar dacă uneori pare în detrimentul pungii.
Despre ce este vorba. Am fost invitat să particip într-un proiect al unei companii farmaceutice cu grupuri de medici oncologi din țară. Există multă polemică pe tema proiectelor industriei farmaceutice împreună cu medicii cu multiple rațiuni, adeseori întemeiate: legale, etice și morale.
Iată ce am văzut/făcut:
- Două zile întregi de știință pe pâine. Desigur în week-end pentru că oncologii sunt covârșiți de numărul și durerea pacienților lor pe parcursul săptămânii. Detaliile urmează.
- O mare parte din prelegeri au fost ținute de un lider de opinie în gineco-oncologie de talie mondială din Germania. Surpriza a venit din faptul că a vorbit foarte bine în românește, el fiind născut prin ținuturile cu sași din centru țării. Este unul din liderii care inițiază studii internaționale pentru managementul diferitelor cancere din sfera ginecologica. Este printre medicii care fac ghidurile globale de tratament în oncologie. Este directorul unui spital de obstetrică și ginecologie din Germania și înțelege multe despre cum se face un management performant în sănătate. E un om care plecat de jos și ajuns prin propriile resurse undeva unde are multe de împărtășit și o face cu plăcere. Prelegerile au fost dezbateri vii în care doar să fi insistat să nu înveți nimic ar fi putut să-ți iasă.
- O altă parte din prelegeri a fost susținută de oncologi romani, în principiu studii de caz dar și workshopuri tematice.
- In fine, o a treia parte am realizat-o eu împreună cu colegii mei Doru Mircea și Olivian Breda. Noi am atins subiecte importante din dezvoltarea non-curriculară, non medicala a oncologilor: au fost workshopuri interactive despre comunicarea cu pacientul în oncologie, construirea unei reputații solide on- și off-line și susținerea prezentărilor de grup în medicină și sănătate.
Așa cum aveau să recunoască medicii care au participat la evenimente, toate subiectele tratate au avut o ținută de vârf și, mai ales, au atins numeroase aspecte esențiale pentru desfășurarea cu succes a profesiei alese. Accesul către informația curată, onestă și dezinteresată, dezbaterile și expertiza de vârf au fost facilitate de o companie farmaceutică prin stăruința unui director medical, om de corporație, care ține la medici, care vrea să pună umărul la o generație de medici mai buni și la mai multă speranță / puțină suferință în rândul pacienților.
Faptul că am contribuit și eu acolo, a fost o onoare. Am fost util, am învățat de la un om de avangardă, am contribuit, am livrat împreună cu echipa mea puțină fericire și înțelegere.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.