Acum este momentul! Primăvara medicilor din România! Sau a sănătății (personale)! Sau a sănătății (națiunii)!

Sau a cui vreti dumneavoastra!

Este momentul revolutiei halatelor albe. Daca nu-l vor folosi cum se cuvina acum doar un mare (ne)noroc o sa ne mai ofere curand circumstantele pe care le avem acum:

  1. O serie de inflamatii cronice legate (intre multe altele) de salarizare, conditii de lucru, lipsa de personal, perspectiva, burn-out, scaderea stimei de sine si drama de la Colectiv. Astea din pacate nu vor expira prea curand.
  2. Un exemplu clar, arzator si bine documentat de coruptie care ucide cu radacini rasfirate prin tot angrenajul sanatatii dar si la alte niveluri. Aici exista un mare pericol de a se fâsâi.
  3. Un raspuns la situatie al CMR care, pentru prima data in mult timp a iesit usor din echivoc, citez:

“Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai buna calitate profesională și socială.

Ridică rezultatele investigației o mare problemă a societății românești, în niciun caz autorii acesteia nu pot fi acuzați că au dorit să sădească neîncredere în sistemul sanitar.

De acum apare surprinzător că alți jurnaliști și alte instituții de presă nu continuă și nu aprofundează subiectul exact în direcția lansată.(…)” Restul insa se incadreaza in tonul obisnuit.

  1. Ministerul Sanatatii a dezvaluit in urma presiunii publice date pe care intentiona sa le tina secret: spitale mari din tara unde au depistat probe neconforme! Nu ca ne-am fi asteptat sa nu fie asa dar faptul ca a fost fortat sa recunoasca si ca a facut-o poate servi ca un picior in prag; poate ca usa va mai ramane cumva (o vreme) deschisa. depind cine impinge mai tare.

Ieri o prietena (pe FB) ma invita sa trimit Ministerului Sanatatii solicitarea care sa duca la dezvaluirile de mai sus. Mi s-a parut subtire si nu am trimis. Au facut-o alti 400 de oameni. Si a contat. Eu un moment unic in care o pozitie transanta a medicilor (dar si al colegilor lor; de echipa nu de sindicat) ar putea conta mai mult decat ne asteptam.

Restul e organizare!

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu