Am fost deunăzi la un eveniment medical la care au participat peste 300 de medici din diferite specialități, cu autorități, conferențiari, profesori… tot tacâmul.
Au fost momente în care unii medici, chiar și dintre cei la care țin și pentru care am un deosebit respect, și-au permis să amuze publicul cu ușoare ironii, superiorități vădite față de pacienții lor cu diferite probleme: fie de igienă, fie de cultură, de sănătate, preferințe pentru anumite aspecte pe care noi le consideram vicioase ori păcătoase sau care se informează fără discernământ de pe Internet.
Eu, ca pacient (și nu ca absolvent de medicină) nu m-am simțit prea bine când am auzit acele idei, m-am solidarizat mai degrabă cu cei luați în vizor decât cu oratorii. A fost o reacție pur emoțională. Nu pot să nu înțeleg rațional o seama de frustrări legitime ale acestor profesioniști cum nici nu pot să nu înțeleg nevoia lor de a face haz de necaz sau de refula emoțional între colegi o anume încărcătură acumulată în timp.
Dar parcă prea trăim în țara miștolui, a aroganței, a superiorității musai de dovedit cu orice preț (mai degrabă decât să lași să se întrevadă, să lași pe alții să tragă concluzia). Parca mă copleșesc toți cei pentru care nevoia de a ieși în lumină cu orice preț e mai presus decât modesta căutare a iluminării lăuntrice.
Mă întreb ce câștigă oare?
- Câteva zâmbete complice de la colegi.
- Admirația unora ca ei (dar nu și a unora care se cred mai tari ca ei).
- O eventuală refulare.
Ce ar putea pierde?
- Încrederea pacienților care-i aud. Ar putea să se obișnuiască așa și să se poarte la fel și în prezenta celor care pot fi de partea cealaltă. Experiența mea arată că asta nu se întâmplă chiar atât de rar. De fapt, ironia nemiloasă este unul dintre lucrurile pe care pacienții le reproșează constant medicilor.
- Controlul (2). Purtându-te așa, legitimezi că e OK să te porți așa. Alții mai tineri, care te admiră, te vor copia, astfel fenomenul căpătând viralitate.
- Propriul reper. Acum nu te mai poți consola că îți iubești pacienții. Pentru că nici tu nu mai crezi. Sunt convins că nu toți pacienții merita iubire necondiționată. (Remarcă pentru cei care cred în Dumnezeu; el îi iubește pe toți, așa se spune!) Dar ironizarea distantă a unora dintre ei poate să te aducă să-ți pierzi ușor busola morală cu care navighezi prin profesia aleasă.
- Dreptul de a vorbi mai târziu de pe o poziție „dătătoare de lumină”.
Da! Unii pacienți sunt:
- Nespălați
- Urât mirositori
- Neciopliți
- Alcoolici
- Obezi
- Vicioși
- Nepoliticoși
- Prea solicitanți
- Uituci
- Săraci
- Zgârciți
- Needucați
- Naivi
- Păcăliți de alți medici
- Prea într-un anume fel.
În anumite cazuri este păcat că oamenii au ajuns să se prezinte așa iar a ridiculiza niște victime nu ne absolvă de propria (și limitata) responsabilitate sociala. În altele… asta este realitatea chiar dacă nu ne place. Trebuie să trăim cu ea.
Nu este un păcat major să-i ridiculizăm și să ne amuzăm pe seama celor pentru care ne-am pregătit și care, într-un fel sau altul, ne asigură și ne dau sens existenței. Dar cred că este un gest de noblețe să nu o facem. Și o mică parte dintre vorbitori chiar nu au făcut-o.
Există speranță! Tu ce alegi să faci?
P.S. Pentru mai multă înțelegere am mai scris ceva similar aici.
Partajează pe WhatsApp
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.