Stau in anticamera clubului de muzica unde fiica mea studiaza. Dintr-una din clase razbat prin usa incurajarile emfatice ale profesorului de pian pentru una dintre fetitele de circa 7 ani care studiaza pianul:
„Doamneloooor si domnilooooor, urmeaza marea pianista X care va interpreta magistral pentru dumneavoastraaa doua melodii extraodinareeee: „Ceata lui Pitigoiiii” si „Raaaaatustele meleeeee”.
Urmau apoi cateva acorduri stangace dupa care ciclul se relua cu aceeasi energie si emfaza la fiecare 2-3 minute timp de mai bine de un sfert de ora.
Stau si meditez. Profesorul e muzica isi ia in serios rolul de cladire a visului unui copil. Fireste, cu metode potrivite varstei. Dar nu ma pot opri sa nu ma gandesc ca, pe masura ce crestem, astfel de gesturi sunt tot mai rare:
Cand si cine a fost ultimul profesor care te-a incurajat si respectat pentru ceea ce tu vei putea candva sa ajungi (un mare specialist sau medic devotat trup si suflet cauzei sale si pacientilor lui)?
Iar daca esti universitar, cand ai incurajat ultima oara un student sau rezident vazand in el persoana mareata pe care tocmai ai marele privilegiu sa o dezvolti? (Valabil si pentru studente/ rezidente?)
Si daca ai facut-o, ai facut-o cu toti? Sau doar cu unii? De ce?
Oamenii ajung sa ingrijeasca si semintele pe care noi, cei din jur, le cultivam cu dragoste in sufletele lor.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.