La finalul unei prezentări recente a cărții “Cine ești tu, doctore” într-un colectiv de medici ai unui spital privat din Bucuresti, am fost abordat de o tânără specialist a cărei problema era aceea că (mai) toți pacienții o judecă prin filtrul tinereții sale. Nu a căutat o soluție, a vrut parcă să caute alte urechi care să-i asculte păsul. Nu cred că le-a găsit pentru că a început acuzându-mă ușor că i-aș fi desconsiderat o opinie în timpul discuțiilor lucru care era: 1-neadevărat și 2- automat alocat faptului că aș fi considerat-o prea tânără pentru acea opinie.
Înainte să mă apuc să scriu ceea ce cred despre situație, am sunat o prietenă, medic în primul său an de specialitate, care nu îmi menționase așa ceva în niciuna dintre conversațiile avute pe durata primului ei an ca medic specialist. Mi-a spus că sunt și astfel de pacienți dar reprezintă o mica minoritate. Ba, mai mult, au fost și pacienți care s-au bucurat că au întâlnit un așa specialist… tânăr.
Iată câteva gânduri pe tema asta:
- Faptul că un pacient își dorește un medic mai în vârsta nu te privește pe tine. Nu poți schimba imediat (din fericire) faptul că ești tânăr! Poate doar dacă este dispus să aștepte :) să mai îmbătrânești.
- Întrebarea pe care merită mai degrabă să ți-o pui este dacă nu cumva pacientul în cauză este în căutarea unui medic matur. Și că poate o parte dintre gesturile și cuvintele pe care le folosești, involuntar, trădează chiar asta. Si că a te gândi tot timpul că ești evaluat prin prisma tinereții tale este primul tău gest de imaturitate care, culmea, se și vede destul de ușor.
- Poate faptul că nu a găsit loc de parcare în fața clădirii l-a făcut să vină deja nemulțumit. Poate că persoana de la recepție a reușit cumva să îl irite; se întâmplă frecvent. Poate că e în căutarea unui medic care să îi spună ce vrea el și nu a unuia care să îi contrazică credințele (uneori foarte simple și fixe). Astea sunt lucruri care țin doar puțin de tine. Poate că în loc să îl asculți pana la capăt te-ai repezit să îi iei vorba din gură și sa-i arăți cât de deșteaptă sau pregătită ești tu. Poate că i-ai dat un tratament fără să ții cont și de punctul lui de vedere și asta l-a nemulțumit. Iar tu crezi că el vede doar tinerețea din tine! Astea însă țin doar de tine.
Ceea ce îmi mai spunea prietena de mai sus e că de fiecare când merge la cabinet, înainte să își revadă pacienții, recitește istoricul lor comun. Poate că reluând filmul de unde a fost oprit este un gest de maturitate care scoate deja tinerețea din ecuație. Îmi mai spunea că atunci când e obosită și mai fără chef își imaginează că pacientul/a din fața ei este unul dintre părinții ei și atunci nu-și permite să gândească altfel decât matur și responsabil.
Cred că deși tinerețea este un lucru grozav, punerea ei in context, fie el și profesional, e doar o chestiune de alegere.
Tu ce alegi?
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.