Ce aplicații să pui pe telefonul mobil?

Bun. Ai un telefon mobil. Ce aplicații să iei în seamă?

  • Contacts+ site / Contacts + iOS / Contacts +  Android – cea mai mare facilitate a aplicației e că îți permite să sincronizezi pozele de avatar ale prietenilor tăi de pe Facebook și Google Plus cu contactele din telefon. Sigur, asta presupune că contactele din telefon au nume similare cu ce ai pe Facebook (dacă scrii pe telefon Dan, aplicația nu va ști la cine te referi din contactele de pe Facebook). Se instalează rapid, îi dai acces la contactele tale de pe Facebook, și aplicația face sincronizarea între contacte și numerele de telefon. Mie mi-a găsit vreo 40% din contacte (deși la mine contactele au forma [nume prenume text descriptiv], nu ca pe Facebook doar [nume prenume]). E gratuită.
  • Call Log Calendar – Android – probabil există aplicații similare și pe alte platforme, eu știu doar de Android. Îți permite să salvezi automat în Google Calendar istoricul apelurilor. Odată salvat, va fi stocat acolo permanent, și poți să vezi în 2015 pe cine ai sunat pe 4 februarie 2014. În varianta gratuită, trebuie să lansezi tu aplicația și să îi dai manual să sincronizeze cam o dată pe lună / o dată la două luni (poți updat-a 500 de apeluri odată). În varianta premium (10 lei), salvarea se face automat. Pentru aceeași facilitate, pentru SMS-uri: SMS Backup (gratuită)
  • Authy site / Authy iOS / Authy 2 Android – Recomand de mult timp sisteme de securitate în 2 pași – adică să ai nevoie de încă un device, în plus față de parolă, pentru a te loga. Ce se întâmplă, însă, dacă pierzi telefonul, cum te mai loghezi în aplicație? Aici intervine aplicația de față, pe care o poți instala pe un alt device, în cazul în care ai pierdut accesul la telefon tău. Pe noul device te conectezi cu o parolă sau cu numărul de telefon (pe care îl poți recupera, chiar dacă ai pierdut telefonul), și ai rezolvat problema. Gratuită.
  • SwiftKey site / SwiftKey iOS / SwiftKey Android – cea mai bună tastatură „clasică”, pe orice platformă. Dacă tastați cu Flow sau alte metode de tastare, sunt altele mai bune. Pentru tastatură clasică, cu predicție cuvinte, e cea mai bună. Defectul ei cel mai mare sunt diacriticele pentru limba română, care nu se văd OK pe multe telefoane care primesc SMS-uri cu diacritice. Soluția e să corectați diacriticele de câteva ori, și ulterior software-ul să învețe noua metodă de scriere a cuvintelor.
  • Chrome iOS / Chrome Android – cel mai bun browser pe care îl știu pentru mobil. Gratuit.
  • Shazam site / Shazam iOS / Shazam Android – știți varianta clasică – recunoaște melodii. Ești în oraș, vrei să știi ce melodie auzi, lansezi aplicația și îți spune ce asculți. Dar dacă aveți cont, puteți face playlist-uri. Mergeți la un botez, și vedeți că vă place muzica, aplicația vă face un playlist cu toate melodiile de la botez, ajungeți acasă, vedeți playlist-ul. Gratuită.

Cum să faci rost de aplicații gratuite și bune pe Android? În principiu, aplicațiile costă. Dacă, însă, instalați Amazon Appstore: Getting Started, aveți o aplicație premium gratuită pe zi. Eu aflu de ofertele de la Amazon Appstore de pe Lifehacker (un link mai bun de urmărit deal-uri e chiar site-ul lor), dar, sigur, sunt multe pe care le ratez. Am prins o suită Office premium gratuită pe site. Odată am comandat o aplicație fără să mă uit la preț (Lifehacker – gratuită, site – expirase oferta, nu mai era gratuită), și cei de la Amazon mi-au returnat banii.

Care sunt costurile ascunse ale termenului „gratuit” de mai sus? Datele personale. Contacts+ îți cere acces la toate contactele tale de pe Facebook, date pe care le poate vinde apoi. Și tot așa. E o vorbă care zice că dacă un serviciu e oferit gratuit, tu ești cel care ești oferit, de fapt, spre vânzare.

O idee de final: pe principiul e mai bine să faci scroll decât click, prefer să am cât mai multe iconițe vizibile în același timp. Pe telefonul meu am pus Nova Launcher și am doar două ecrane de iconițe – un ecran are contactele cele mai frecvent apelate, și un ecran are cele mai accesate aplicații (de fapt, sunt aproape toate aplicațiile active). Am făcut ca iconița unei aplicații / contact să fie foarte mică, în așa fel încât am 6 coloane și 10 rânduri, adică 60 de iconițe pe un ecran. Prefer să am doar două ecrane, cu iconițe care se văd un pic mai greu, mai degrabă decât să grupez iconițele în grupuri, care să nu fie vizbile constant.

Și încă una. :) Primești de la cineva un mail, ai o întâlnire, trebuie să vizitezi o adresă și alte asemenea. Cea mai rapidă metodă de a salva datele în telefon, pe picior de plecare, e să faci o poză a ecranului monitorului. Deschizi harta pe calculator, deschizi un email cu contacte și coordonate, deschizi un site cu detalii și le faci, tuturor, o poză. E mult mai rapid decât să încerci să deschizi un site de pe drumuri. :)

De văzut și:

Dick Vos - Portrait with smartphone, https://flic.kr/p/msXJuZ
Dick Vos – Portrait with smartphone, https://flic.kr/p/msXJuZ
Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu