Studentul “millenial” din Cluj

Studentul la medicină (căci despre el este vorba) se implică în organizarea de evenimente necurriculare pentru întreaga comunitate. Necurriculare?! Da. Cu noi examene bătând la ușă, de ce l-ar interesa pe studentul la medicină cum să fie mai întâi om, înainte de a fi medic, sau rezecția tumorilor ghidată de fluorescență, sau ce probleme ar avea ochii tăi dacă ți-ar da prin minte să te duci pe Marte? Sau cum poți restabili motilitatea unor șoricei paralizați? Sau cum să lucrezi în echipă într-o societate plină, nu-i așa, de eroi? Sau telemedicina?
Aproape o sută de studenți care își duc la bun sfârșit responsabilități extrașcolare, zeci de ore de muncă. Un buget considerabil de strâns. De la mulți oameni, că nimeni nu are interes de marketing major pentru… o joacă de studenți. O fac cu mult, foarte mult entuziasm și mândrie. Sunt întotdeauna gata să te ajute.
Invită oameni din țară, dar și din afara granițelor. Unii, cercetători aflați la frontierele cunoașterii, alții care au un mesaj util pentru ei. Organizează mici evenimente în care să se simtă bine alături de invitații, dar și de cole

PUBLICITATE

gii lor, fie că este cină, mic dejun sau petrecere. Își așteaptă oaspeții la aeroport într-un mod mai mult decât surprinzător (vezi foto). Își fac fotografii cu nou-veniții și-apoi îi prezintă comunității lor: mici trofee de bucurie pentru orele ce urmează.
Sunt maeștri ai conversației. Au întrebări pregătite, vor să afle cât mai multe de la tine, cât timp ești prin preajmă. Te invită la o plimbare printre străduțele întortocheate ale orașului să vă bucurați împreună de splendoarea primăverii, în vreme ce discuți despre viitorul medicilor. Nu te lasă „nesupravegheat”. Nu lasă nimic la voia întâmplării. Dacă nu te-a făcut nimeni până acum să te simți VIP, regal, te fac ei. Ești copleșit de atenția lor și oarecum stângaci dacă nu ești obișnuit.
Îți mulțumesc. De mai multe ori. Păstrează respectul inițiatorilor programului. Pun întrebări la finalul prelegerilor. La obiect. Întrebări care să ajute și să ridice valoarea conferinței. Te întreabă la final dacă ai ajuns cu bine acasă. Au încă flacăra arzând pentru o lume mai bună.
Am încercat să compar cu ceea ce știu că mă înconjura cu un sfert de veac în urmă. Nu prea am găsit potriviri. Lumea chiar devine un loc mai bun, dar unii dintre noi am renunțat mult prea devreme să avem ochi pentru asta.
Sunt convins că mulți studenți își vor aminti de acest program, de voluntariat (așa cum le place să spună). Vor fi învățat astfel multe lucruri care nu-și găsesc loc în programa școlară: pasiunea, reușita, organizarea, responsabilitatea, PR-ul, lucrul în echipă, respectul pentru colegi, dorința de a fi cât mai aproape de focul cunoașterii.
Cele de mai sus sunt impresii de la un eveniment pus la cale de Organizația Studenților la Medicină ai UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Sunt la al cincilea eveniment organizat. Au vrut să fie un fel de TED medical al lor. Le-a ieșit: heartcluj.com. Succes și inspirație și altora! La fel de tineri sau cu păr mai alb.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu