Deunazi, am fost la un consult oftalmologic la un medic recomandat de un prieten care lucreaza cu multi medici din bransa. Am fost la o clinica privata, undeva pe langa gara Obor.
Eram programat de prietenul meu pentru ora 10 si, pentru ca la 11 aveam o intalnire importanta, am dorit sa ma asigur ca voi fi vazut conform programarii; in alte conditii urmand sa renunt. Asa ca, incepand cu 9.00, ora la care se deschidea clinica respectiva, am sunat pe toate cele trei numere de pe site timp de circa 20 de minute. Abia la 9.20 cineva mi-a raspuns. Am intrebat cum se face ca nimeni nu raspunde la telefon timp de 20 de minute si am fost pus la punct imediat: “Dar cum credeti ca putem face fata pacientilor din receptie si sa raspundem si la telefon?” Ca in mai toate unitatile sanitare din Romania pacientii sunt cei care incurca rau treaba personalului. Fara ei probabil ca totul ar merge struna.
Am ignorat episodul si, dupa ce m-au asigurat ca ne vom incadra in program, m-am prezentat la cabinet. Atat medicul cat si asistenta acesteia si-au facut treaba ireprosabil iar eu am avut o mare revelatie putand sa vad din nou detalii minuscule la 25 cm distanta.
In dorinta de a afla care sunt radacinile unui astfel de comportament pierzator am cerut sa vorbesc si cu un director al asezamantului. Am fost indrumat catre directorul medical, care mi-a lasat impresia ca nu intelege o iota din ce i-am spus si nici din ce i se intampla. Si-ar fi cerut scuze sau ar fi spus macar ca ii pare rau daca era altfel.
Nu as fi mers la consultatie daca nu ar fi fost si prietenul meu la mijloc. Si nici nu ma voi mai duce la o a doua consultatie la aceasta clinica. Nu vreau ca banii munciti corect de mine sa ajunga la indivizi care nu-i merita. Probabil ca victima in acest joc este medicul care si-a facut bine treaba dar nu lucreaza unde sau cu cine trebuie.
Morala:
- Cum e sacul si peticul. Daca directorul medical nu e preocupat ca un pacient / client este nemultumit, nu va asteptati la mai mult de la receptie.
- Daca receptia nu functioneaza ireprosabil, prima impresie a fost proasta. Degeaba se chinuie ceilalti, uneori nu mai poti repara nimic.
- Medicul poate face un exercitiu de 10. Si asta il ajuta sa isi tina pacientii aproape. Dar, atata vreme cat altii se “straduiesc din rasputeri” sa-i alunge, rata lui de succes este suboptimala.
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.
Un comentariu la „“Dar cum credeti ca putem face fata si pacientilor din receptie si sa raspundem si la telefon?””