De profesie victimă a sistemului!

Am demarat proiectul cărții „Cine ești tu, doctore!” în momentul în care am descoperit că micile și apoi marile renunțări de la începutul carierei de medic ajung să anticipeze cine va deveni medicul respectiv.

Am un prieten student în an mare la medicină care mi se confesa că în orașul lui universitar este greu să faci o practică de vară cu semnificație pentru că nimeni nu te ia în serios și nu te implică, dându-mi în același timp un exemplu trăit personal care să ilustreze cele afirmate. Tot în această direcție îmi dădea admirativ exemplul unui alt student din același an dar în alt oraș care a fost implicat în UPU și chiar la sala de operație. Concluzia era că în orașul lui nu are ce face, nimeni nu implică studenții.

In același timp, alți studenți (ce-i drept din alt oraș) se implică unii pe alții în proiectul studențesc ”Împreună pentru sănătatea rurală”, ( vezi fotografia de mai jos) ducând medicina acolo unde ea ajunge mai greu.

Un alt student la medicină în an terminal de studiu a dezvoltat un program versatil pentru evidenta istoricului medical al pacienților.

O altă studentă la farmacie pe care am întâlnit-o zilele trecute lucrează într-o companie care organizează evenimente de educație medicală ca să își poată găsi o menire dincolo de eliberarea rețetelor în farmacie.

Ceea ce crezi acum va modela ceea ce devii. Iar a înțelege asta la timp poate fi un mare cadou. Pe care îl poți lua cu tine sau da ușor uitării.

Motivul pentru care am spus asta este că sentimentul este neliniar de-a lungul vieții, dar merita observat și corectat. Cândva și eu am avut sentimentul că nimeni nu are nevoie de încă un (viitor) medic. Și ghici ce? Viața mi-a dat ulterior dreptate. Au fost altele pe care le-am abordat cu alta mentalitate și din nou viața mi-a dat dreptate.

Povesteam ieri cu cineva despre o excursia lui cu un copil de 9 ani la un parc de distracții. Mi-a spus că s-a dat în toate tiribombele, una dintre ele mărturisesc că nu aș încerca-o cu sufletul deschis. Băiețelul, aflat în fața unei încercări similare a spus: „Mergem pentru că nu vreau să las un sentiment (frica) să mă ducă unde vrea el.” 

isr

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu