Revolutionar in halat alb (nr. 1)
Tocmai terminasem prezentarea cartii “Cine esti tu, doctore?” la Spitalul Municipal „Dr. GHE. Marinescu” din Tarnaveni cand, intre medicii care au ramas in sala, am observat o tanara viitoare mamica. Am intrebat-o cat mai este pana la ziua Z si mi-a spus ca doua luni. Apoi am intrebat daca este primul sau al doilea copil. Mi-a raspuns
ca este “primul, defapt al doilea pentru ca primul este ergoterapia”. Mi-am recunoscut limitarile de vocabular si mi-a spus ca ergoterapia se refera la terapia ocupationala (aha!) si s-a aratat dornica sa ne arate ce este ergoterapia la Tarnaveni.
Am mers putin prin curtea spitalului in aerul rece al diminetii si am patruns la un demisol. Acolo m-am simtit parca imediat teleportat intr-o gradinita Waldorf.
Mai vizitasem asa ceva in urma cu circa 15 ani. Desene frumos colorate, tablouri in diferite tehnici impodobeau peretii. Diverse obiecte facute manual erau asezate pe mese si tradau tehnici elaborate si minutios implementate. Cateva obiecte cu o cromatica vie isi asteptau ordonat cumparatorii.
Intr-una din sali sase pacienti colorau niste desene unii mai stangaci, unii cu talent. Suferinta li se vedea usor in priviri dar nu si in ce lucrau.
Venise in spital cu doar doi ani in urma si a inceput ergoterapia acum opt luni.Nu am apucat bine sa intru in atmosfera ca viitoarea mama, medicul responsabil de ceea ce se intampla acolo, a si inceput sa imi povesteasca cu multa pasiune tot ce se intampla acolo. Asa am aflat ca:
- Au incropit o biblioteca facand apel la donatori. Acum au o biblioteca generoasa si de invidiat pentru multe stabilimente.
- Am intrebat cum au stiut sa ghideze pacientii ca sa faca tablourile in tehnicile folosite (pareau destul de complicate si tradau ceva tehnica si logistica in spate). In cele din urma un medic a studiat medicina si nu arte plastice. Mi-a spus ca a cautat pe Google si apoi a aplicat. Mi-a citat-o pe o prietena care spunea ca Google este mai tare ca Dumnezeu, ca le stie chiar pe toate.
- Organizeaza la fiecare doua saptamani cursuri de dans cu pacientii (sunt 110 barbati si 110 femei internate acolo…pe viata!). Daca totusi trece saptamana in care urma sa aiba loc dansul, pacientii isi „revendica” imediat drepturi de curand castigate.
- A organizat sesiuni de gatit cu pacientii. O pacienta, aflata acolo de ceva ani buni a venit la medic sa-i multumeasca pentru ca a ajutat-o astfel sa-si regaseasca femeia din ea.
- O data pe saptamana cate 4-5 pacienti merg cu personalul in oras la cofetarie. Cu aceeasi frecventa organizeaza si vizionari de film in cadrul spitalului.
- Au pus in scena un spectacol cu pacientii. Apoi au organizat „Zilele Psihiatriei Tarnavene” la casa de cultura din oras. Au chemat o formatie consacrata sa cante si au avut sala plina pana la refuz.
- Cu acea ocazie au organizat si vanzarea obiectelor produse in cadrul sesiunilor de ergoterapie si au strans peste 10000 de lei (noi). Bani care ajuta proiectul sa continue.
- Urmau sa organizeze zilele acestea o excursie cu autocarul la gradina zoologica din Targu Mures.
- Am intalnit personal care lucra frumos in echipa si era mandru si entuziasmat de noua turnura pe care o luase locul unde acestia lucrau. Aici aveti si calendarul lunar al activitatilor din sectie.
Am intrebat-o pe doamna doctor de ce a facut toate acestea. A trebuit sa ii explic ca putea foarte bine sa faca ceea ce au facut toti colegii, toti predecesorii ei de zeci de ani. Ce a determinat-o sa spuna „Stop! Pana aici!” si sa inceapa sa inoveze? Mi-a raspuns intr-un mod care m-a surprins si intrigat deopotriva. A spus ca voi intelege de ce a facut toate acestea in momentul in care voi merge sa vizitez saloanele. Ca i s-a facut mila si ca nu a putut sub nici-o forma sa lase lucrurile sa continue asa.
Apoi am intrat in cateva saloane. A fost o calatorie in timp, mai exact in trecut. M-am trezit vazand parca un vechi film color ale carui culori au fost estompate catre gri de trecerea timpului. Am intrat in saloane care gazduiau cate saizeci de bolnavi. Probabil ca tot ce aveau acesti pacienti era pe ei pentru ca vedeam doar paturi inghesuite unul intr-altul intr-o geometrie a spatiilor insuficiente. In salonul de femei era zi de baie si parca tot ce-am vazut erau obsedante umbre resemnate cu parul lung si ud.
Atunci am auzit-o pe doctorita: „cred ca e usor de inteles nu?” Mai usor nici ca se putea.
Insa eu nu vad asta ca pe o circumstanta favorizanta ci mai dergraba una care te dezarmeaza si te lasa parca prada destinului implacabil al suferintei sau degradarii umane. Eu cred ca a fost nevoie de foarte multa tarie si curaj ascuns sub gingasia celei care se pregatea sa aduca pe lume primul sau copil. Pentru ca acesta sa poata trai intr-o lume mai buna. Si pentru ca mama lui sa fi contribuit dupa posibilitati la transformarea in aceasta lume dezirabila.
Sunt inca sub impresia acestei experiente. M-am intalnit cu revolutionarul in halat alb doctor Dana Pop.
Update 9 mai 2013. Acesta este cel mai popular post al blogului pe FB de pana acum, semn ca exista un interes real pentru frumos si bine. Prin urmare am decis sa il promovez. In plan secundar doresc sa vad si cum functioneaza promovarea paginilor pe FB pentru a putea informa medicii interesati.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.