In cartea lui Adam Grant, A da și a lua, am aflat că o activitate de voluntariat care însumează circa 100 de ore pe an are (statistic) menirea să te facă mai fericit dacă te ții de un astfel de plan. Mai mult timp nu aduce beneficii mai mari fericirii tale personale, iar sensibil mai puțin nu e în măsura să contribuie semnificativ. Ar mai fi câteva condiții: munca voluntară să fie diferită de cea pentru care îți câștigi existența, să fie făcută împreună cu alți oameni decât cei cu care îți petreci majoritatea timpului și, eventual, să fie diferita și împărțita echilibrat în decursul anului.
Pare ușor contrar așteptărilor faptul că a munci pe degeaba poate aduce cuiva fericire dar sunt argumente care sprijină aceasta idee:
- Făcând altceva decât faci în mod cotidian ajungi să iți dezvolți abilități sau contacte noi care te vor putea ajuta și în ceea ce faci cotidian pentru a-ți duce traiul. În altă ordine de idei: varietas delectat.
- Tot asta te ajută și să percepi lumea mai în ansamblu nu doar din ”cercul vostru strâmt (norocul va petrece)”, să înțelegi alte fațete ale bucuriei și suferinței umane pentru că fericirea e de găsit în relația cu alții, nu în izolare.
- Lucrând cot la cot cu alți oameni, eventual chiar cu beneficiarii acțiunilor tale, vei primi o cantitate mărita de satisfacție comparativ cu ceea ce ești obișnuit sau ai deja din plin.
- Ai putea contribui odată în plus la construirea unei lumi mai bune pe care o vei simți că este într-o mai mare măsură a ta.
Ai putea să te imaginezi făcând așa ceva în 2015? Ce? Cum?
Nu mă aștept să se implice mulți dar daca reușesc să conving câțiva oameni este deja foarte bine. Eu am deja un plan al meu.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.