Medicul care isi pune la respect pacientii

Am fost zilele trecute la un eveniment cu medici de familie. Am avut ocazia sa vorbesc atunci cu cativa dintre participanti. Cel mai mult m-a impresionat unul dintre acestia care era dezamagit de deteriorarea statutului medicului in societate si de pierderea respectului pacientilor fata de medici si in special fata de medicii de familie. Mi-a citat chaiar un pacient pe care l-a vazut spunand la o emisiune TV ca „medicii de familie sunt si ei un rau necesar”.

Cred ca intr-adevar, societatea si-a pierdut o parte din respectul pe care il purta odinioara medicilor. Si cred ca aceasta s-a intamplat din vina ambelor parti! Si ca atat societatea cat si medicii sunt responsabila de o restaurare necesara.

Mai cred si ca medicii de familie au o imagine de casta si mai putin slefuita. Si este in interesul comunitatii medicilor de familie sa isi creeze o imagine buna si plina de substanta.

In mod firesc, imbunatatirea celor doua de mai sus ar ajuta putin medicul de familie. Sunt totusi de parere ca aceasta imbunatatire nu ar schimba prea mult datele problemei insa. Si asta pentru ca preocuparea numarul unu a practicianului trebuie sa fie cresterea increderii si a imaginii lui in fata pacientilor si a comunitatii pe care o serveste iar aceasta este in cea mai mare parte in controlul lui.

Imaginea de casta te poate ajuta pana cand pacientul ajunge sa discute cu medicul. Din acest moment, singurul lucru care conteaza este interactiunea medicului cu respectivul pacient.

Din pacate, medicul de care vorbesc incerca sa imi explice cum isi pune el la respect proprii pacienti. Cum nu „sufla” ei in fata lui.  Din doua vorbe m-a facut sa cred ca, prin toata atitudinea lui, este doar unul dintre cei care submineaza activ perceptia medicilor, inclusiv a celor de familie in societate. Dar, mai ales, isi submineaza propriul succes, propria liniste si propriul respect de sine.

Trist!

Mai multe in „Cine esti tu, doctore?”, cartea care va fi pusa in circulatie in februarie 2013.

 

Nicolae-Iordache Iordache (459 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu