Un medic care m-a convins!

Preambulul

La congresul de gineco-endocrinologie fiind am avut placerea sa descopar un medic asa cum sper sa vad cat mai multi.

Venise cu ceva timp inainte de intervalul alocat prezentarii proprii. Fara sa o cunosc am observat pregatirile de rutina: venit din timp, verificat sistemul de proiectie, vorbit cu participantii.

Eu am tinut prezentarea mea si am iesit. Dupa ceva timp am revenit in sala. Era plina, aproape fiecare scaun era ocupat. Aveam sa inteleg mai tarziu ca daca prezentarea mea avea ceva audienta cel mai probabil era multumita notorietatii domniei sale si norocului meu ca urma dupa mine.

O prezentare de frumoasa

Ce mi-a placut la prezentare? In mod cert se detasa de majoritatea prezentarilor cu care medicii s-au obisnuit pe la congrese:

 • Exista interactiune cu sala, premeditata iar sala reactiona respectuos;
 • Era structurata pe cazuri, pe nevoile medicilor si nu pe nevoile de propaganda ale prezentatorului.
 • Trada un act de generozitate in vederea diagnosticului si  tratamentului corect al afectiunilor de col uterin, invitatii erau poftiti sa isi dea cu parerea in baza dovezilor prezentate in asa fel incat sa poata invata prin afirmare sau contradictie.
 • Prezentatorul trada mai degraba tonalitatea misionarului decat pe cea a profesorului.

Sala participa si parea sa ii acorde respect vorbitorului dincolo de prezenta numeroasa chiar si intr-o sambata la amiaza.

Amprenta pe Internet

Am cautat la adresa de Internet promovata pe diapozitivele prezentate si am aflat cine era vorbitorul.

Ulterior, explorand situl prezentat, aveam sa aflu cu placere ca medicul a infiintat o clinica privata de nisa (patologie de col uterin) care functioneaza interdisciplinar si care ofera servicii de nivel inalt pentru o patologie deloc de neglijat. Din comportamentul medicilor prezenti in numar foarte mare in sala aveam sa inteleg ca vorbele de pe site legate de expertiza si colaborare nu sunt degeaba, ele fiind recunoscute de catre colegii din bransa (un lucru adeseori greu de obtinut in tagma medicala).

Acum despre site. Imi place foarte mult. Este un site fara pretentii de design insa este convingator. De ce?

 • Spune clar de la inceput cine sunt si ce fac. Au o sectiune legata de „filozofia” lor care este sensibil diferita de sforaitoarele lozinci corporatiste.
 • Au o pagina care explica pacientelor lucruri de care ar putea avea nevoie in intelegerea diagnosticului si a tratamentului ce ar putea urma.
 • Au o pagina in care isi incurajeaza colegii medici ginecologi din afara clinicii sa le solicite sprijinul.
 • Isi prezinta echipa intreaga nu doar… vedetele.
 • Prezinta lucrari care intaresc imaginea de expert.
 • Au organizat si conferita nationala pe tema cancerului de col uterin ceea ce te poate duce usor cu gandul ca oamenii chiar stiu cu ce manaca… si se mai si agita pe tema asta.

Morala mea

Sper ca nimeni din jurul meu sa nu aiba nevoie de astfel de servicii medicale dar daca va fi cazul primul gand va fi dr. Mihaela Badea si clinica Micomi. Poate ca ma pripesc cu concluziile dar deocamdata nimeni alcineva in domeniu nu a ajuns asa pe radarul meu.

PS

Incurajez si alti medici sa se uite pe http://www.clinicamicomi.ro/ pentru inspiratie in privinta strategiei de nisa si a construirii unui web-site.

 

Nicolae-Iordache Iordache (459 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Un comentariu la „Un medic care m-a convins!”

 1. TOATA STIMA SI RESPECTUL ,PT. D-NA DR.MIHAELA BADEA.IMI PARE RAU CA A PLECAT DE LA SPIT. UNIVERSITAR…DAR MA BUCUR PT.CE A REALIZAT LA ,,MICOMI,,…ESTE UN MEDIC SI UN OM MINUNAT…

  Răspunde

Lasă un comentariu