Motto:
„… oare fratiorii tai sunt asa de prosti si rai?” (fragment din prima poezie pe care am invatat-o; si din pacate dintre putinele pe care le mai retin)
La prezentarile pe care le tin obisnuiesc sa interactionez cu sala intreband audienta diferite lucruri. La ultima prezentare am rugat participantii sa se gandeasca daca exista un alt medic (in viata) pe care il admira pentru ceva anume iar daca da sa ridice mana. Surpriza totala: din circa 30 de participanti au ridicat mana doi. Poate ca nu reusisem sa sparg gheata suficient de bine si nu ma recunosteau inca drept conducator al acelei sesiuni, poate ca am formulat intrebarea gresit, dar 2/30?
La alte prezentari cam jumatate din audienta ridica mana. In cele din urma cat de mult poti gresi in a incuraja pe cineva sa se gandeasca la o persoana pe care o admira? Ma asteptam sa starneasca o reactie pozitiva dar m-am inselat.
Cateva intrebari imi vin in minte:
- De ce ne indignam ca medicii si-au pierdut respectul in societate si ca ca exista o eroziune de imagine a lor daca chiar medicilor le este greu sa numeasca (in gand!!) un alt coleg pe care il admira?
- De ce nu mai admiram alti medici? Poate pentru ca nu mai sunt medici de admirat? Sau poate ca acestia nu isi comunica valoarea si valorile suficient ca sa ajunga si la noi?
- Am ajuns o societate fara modele sau suntem o societate de narcisisti? (Sincer sa fiu nu cred foarte mult in transformarea fundamentala a comportamentului social al individului in decursul vremii.)
- E o criza sau o oportunitate? Putem sa devenim noi modele pentru altii? Probabil ca nu atata vreme cat ne e greu sa admiram macar un coleg pentru ceva anume (nu in integralitate, nu sa-l divinizam).
Alte pareri?
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.
Deoarece” invidia medicorum” e strasnica, deoarece orgoliile sunt exacerbate, deoarece nimic nou sub soare…