Iubește-te pe tine însuți! Chiar dacă ești ridicol?

Am stat recent la o mica șueta cu un medic pe care îl apreciez foarte mult și cu un prieten care lucrează la o companie farmaceutică. Medicul tocmai participase în calitate de vorbitor, alături de alți doi colegi de aceeași specialitate, la un simpozion al unei firme, alta decât cea la care lucra prietenul meu. Îl stimez mult pe acest medic, este riguros, ține discursuri apreciate de public, îi pasa de imaginea lui. Prezintă frecvent și pentru firma prietenului meu.

Vorbind despre simpozionul recent încheiat, medicul își exprima liber mândria de a fi ținut un discurs bine primit. Mai mult, se bucura sincer că ceilalți doi păreau să fi avut o zi mai proastă oferindu-i contextul de a fi strălucit în întreaga-i splendoare.

Am fost ușor contrariat și l-am întrebat dacă nu era mai potrivită o atitudine mai rezervată în acest context. Sau poate una în care să fi făcut ceva eforturi de a-și ajuta coechipierii. Așa, „pentru stupul împlinit…” Dacă se ia pe sine ca reper, probabil că și-a făcut datoria; nu am fost în sală să văd. Dar daca schimbi referința către echipa de vorbitori, atunci echipa nu a făcut destul. Dacă te gândești la cei care te-au angajat pentru a comunica ceva important alături de colegii tăi nici ei nu au obținut pe cât și-ar fi dorit. Și în mod cert, cei din sală ar fi meritat poate mai mult.

Este egoist și nepotrivit să te bucuri de succesul și strălucirea ta pe seama eșecului coechipierilor tăi. Poate că astăzi ai câștigat tu. Dar ceilalți au pierdut. Poate că e cazul să te gândești ce ai fi putut face ca întreaga echipă, sponsorul și ascultătorii să iasă mai bine. Asta este adevărata strălucire.

Maine poți avea tu o zi proastă. Când e vorba de vorbit în public asta e o certitudine, singura necunoscută este când. Și poate cât de mult se vor bucura ceilalți de eșecul tău acum că le-a venit și lor rândul.

Prietenul meu, cu un gest curajos, mi-a dat dreptate. A fost puțin dureros pentru toți. Dar poate că așa vom deveni împreună mai buni.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu