Întrebări după concursul de rezidențiat

O serie de îngrijorări au răzbătut în spațiul public referitor la faptul că au rămas câteva sute bune de locuri neocupate la rezidențiat după concursul acestei toamne. Unele dintre acestea la chiar la specialități chirurgicale, dar și urgență și ATI, preferatele selecțiilor de odinioară. Că mulți absolvenți nu ar fi luat note de trecere. Că alții care au luat note de trecere nu și-au dorit specialitățile ofertante rămase libere. Că dermatologia, cenușăreasa disciplinelor în vremea mea s-a dat acum prima. Că medicina de familie, aflată la tot mai mare strâmtoare, continuă să nu-și găsească toți adepții. Că studenții de azi nu mai sunt ce erau alții odinioară…

Ceea ce mă face să reflectez asupra unor întrebări.

  • A făcut cineva ceva între timp ca să facă medicina de familie mai atractivă? Ex. munca mai ușoară, birocrație mai puțină, resurse mai multe, mai multă demnitate…
  • Ce este rău în a-ți dori un job poate mai călduț, poate chiar mai bine plătit chiar dacă departe de eroismul serialelor TV cu spitale de urgență?
  • Ce e greșit în a alege o specialitate în care poți excela și de unul singur fără a mai depinde atât de mult de un sistem eminamente clientelar?
  • De când cineva care nu e excepțional la toate nu poate fi excepțional la ceva care îl pasionează cu adevărat?
  • Au reușit toate centrele care instruiesc rezidenți în chirurgie să le ofere pregătirea necesară ca odată ajunși specialiști ei să poată funcționa competitiv în orice loc după absolvire?
  • S-a terminat cu nepotismele, pilăraia și șpaga pentru a progresa profesional în toate centrele universitare sau majoritatea spitalelor județene?
  • S-au mobilizat toate comunitățile locale în a crea gravitație pentru medici în zonele deficitare de prin țară?
  • Au fost create oare mecanismele care mai întâi să formeze și apoi să selecteze adevăratul talent și care să preia mare parte din grija luptei pentru o carieră împlinita și plină de semnificație a medicilor români?
  • Dacă absolvenții de azi sunt mai prost pregătiți decât cei de odinioară (lucru discutabil de altfel) este exclusiv din vina lor?

Nicolae-Iordache Iordache (459 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu