“Inimile italienilor sunt pentru italieni!” (Nu pentru romani!)

Avansul tehnologic al ultimilor ani a indepartat medicina de cea a lui Hipocrate! A indepartat oare si etica medicala?

Stirea aceasta despre refuzul unui medic italian din Padova de a-i face un transplant cardiac unui marinar roman aflat la grea ananghie (pe motiv ca “inimile italienilor sunt pentru italieni”) m-a facut sa reflectez (din nou) asupra a ceea ce a mai ramas din etica medicala.

Lasam la o parte faptul ca, iata, din nou marinarii romanii produc “convulsii morale si sociale”, si nu doar in Romania (vezi referendumul) dar si peste granite.

Iata un set de intrebari la care va invit sa reflectati:

  1. Intre etica medicala de asteptat pentru oricare medic (adica sa faca tot ce-i sta in putere ca sa salveze viata unei persoane sflata la risc medica) si convingerile politice/ nationale ale acestuia (si nimeni nu poate pretinde unui medic sa nu aiba astfel de convingeri) care ar trebui sa prevaleze?
  2. Invocarea unui alt motiv mai putin nationalist (de exemplu faptul ca medicul nu se simte capabil in ziua respectiva sa faca un transplant, chaiar daca in sinea lui era manat de aceeasi motivatie nationalista) ar fi fost mai acceptabila pentru noi toti?
  3. Daca ar fi doi pacienti calificati (HLA…) si pregatiti intr-un moment pentru transplant si ar fi o singura inima disponibila ar fi acceptabil un eventual gest al medicului de a-si selecta un conational pentru interventie?
  4. Cat de mare este pacatul unui de medic care ia o astfel de decizie care practic condamna la moarte intr-un context emotional (inima de italian in piept de roman) si un gest (frecvent) din pacate al unor medici care conditioneaza un alt gen de interventie salvatoare de viata (insa mai putin siropoasa) de spaga?

Sper ca astfel de intrebari sa ajute la clarificarea unor valori pe care medicii le imbratiseaza, in asa fel incat in situatii “delicate” decizia sa fie rapida si corecta. Intreaba-te de cate ori ai ocazia: care sunt valorile tale de practicant doctore?

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu