Indicatii pre- si postextractionale: cat tine pacientul minte?

Luna trecuta m-am despartit pentru prima oara de o masea. Am fost la medicul stomatolog la care merg cu o placere rezonabila (dat fiind contextul, el este un om extraordinar) de cincisprezece ani.

Dupa extractie mi-a spus ce trebuie sa (nu) fac dupa aceea. Mi-am dat seama imediat ca nu am retinut nimic. Noroc ca eru pregatit sa imi dea un petec de hartie cu indicatiile postextractionale (alaturi).IMAG0198

Starea mea confuza datorata despartirii definitive de o particica din mine care mi-a slujit cu credinta, anesteziei si experientei usor traumatizante si, nu in ultimul rand, intrebarilor pe care mi le puneam referitor la cum voi inlocui aceasta pierdere imi redusese atat memoria cat si atentia catre zero. Si asta in ciuda factului ca am o formare medicala. Nu am fost in stare sa imi amintresc absolut nimic corect din cele spuse de medic. Mai bine mi-ar fi spus un banc bun; chiar daca nu-l retineam macar nu eram dezamagit de mine si mi-ar mai fi refacut putin moralul.

Si asta ma duce cu gandul la pacienti (nu doar de stomatolog) care nu prea inteleg nimic din ceea ce se intampla cu corpul lor (sanatos sau bolnav) care sunt expusi unor intrebari care cred ei ca sunt existantiale si care se tem pentru viata lor sau au in vedere greutatile cotidiene adaugate de noua lor conditie. Sunt absolut convins ca nici ei nu vor retine mai mult/bine decat mine.

De aceea salut initiativa de a-mi fi dat textul respectiv pe un petec de hartie; a fost ca o harta pentru mine in zilele ce-au urmat.

As fi fost si mai fericit daca ar fi avut inspiratia sa imi dea si indicatii pre-extractionale. Asa poate ca nu as fi uitat sa fi mancat inainte si mi-as fi facut un alt program. Mi-a fost destul de greu sa raman flamand atata amar de vreme. Veti spune ca era la mintea cocosului ca asta ar fi urmat sa se intample, dar, sincer, cocosul meu se gandea la altele atunci si as putea paria ca nu sunt singurul aiurit din lume. Si asta in conditiile in care aveam si de condus peste 100 de km si mai eram si anesteziat. Nu este un repros adus nimanui. M-am invatat sa imi platesc toate facturile in viata. Doar ca poate ar inspira pe cineva ca sa previna astfel de situatii si sa-si incante cu inca ceva pacientii.

Nicolae-Iordache Iordache (459 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

2 comentarii la „Indicatii pre- si postextractionale: cat tine pacientul minte?”

 1. De fapt lucrurile sint mult mai simple. :)
  Regula de baza la stomatolog este ca intotdeauna sa maninci inainte de a merge la cabinet, indiferent de ce tratament urmeaza sa ti se faca.

  „Sa nu bei nimic timp de 1 ora si sa nu maninci timp de 3″… asta e o recomandare pe care eu nu am facut-o niciodata. Si nici n-o s-o fac.

  In schimb, lipsesc de pe lista doua chestii mult mai importante:
  1. in ziua extractiei sa nu bei/sa nu maninci nimic fierbinte. E voie doar caldut.
  2. a se evita fumatul imediat dupa extractie. Stiu ca e greu de tinut cont de aceasta recomandare, dar este f importanta daca vrei sa eviti durerile postextractionale mari.

  In rest, de acord, biletelul pt pacienti este foarte util.

  Răspunde
  • Multumesc mult pentru atentie si raspuns.
   Lucrurile astea simple ma innebunesc de-a dreptul. Mai ales cand nu le stiu, eu sau altii:-).
   Am sa retin si chestiile mai importante. Mai am inca vreo 30 de dinti de scos:-)

   Răspunde

Lasă un comentariu