Împărtășim aceeași taină…

…dar nu se știe, nu se știe până când*

     Doctore, fă-mă să-nțeleg… Cum să ne „spovedim” la doctor. Prin ochii pacientului. În primul rând om, apoi medic. Dacă înțeleg, doare mai puțin. Comunicarea, cel mai bun tratament. Hai să vorbim aceeași limbă. Cum ar fi dacă ne-am înțelege?! Grăiește să-nțeleg și eu! Ca să te ajut, spune-mi ce te doare. Medic versus internet, tu faci diferența. Așadar, vă ascult… Importanța relației medic–pacient. Dragă pacient, ajută-mă să te fac bine. Vrei să discutăm despre asta? Om pentru pacientul meu. Cunoștințele nu te fac om și nici facultatea doctor, ci pacientul. Om te naști, doctor devii, dar nu uita să rămâi om! Comunicarea empatică; cu pacienții și nu numai.
     Versus
     De vorbă cu doctorul. Și eu sunt sau am fost pacient. Spune-mi ce te doare. Hai să fim parteneri. Trecut versus prezent în relația medic–pacient. Ajută-mă să te ajut. În vizită la medicul meu drag. Relația medic–pacient: cel mai frumos lucru din medicină. Cum să te ajut? Medic și pacient… prieteni sau dușmani? Pacient pot fi și eu mâine! Cum să înțelegem pacientul. Paternalism versus o relație terapeutică medic–pacient. Ascultă-mă, te rog, doctor drag! Ascultă, tratează, vindecă. Cu ce pot să vă ajut? Doctor, nu doar un absolvent de UMF. Cum să trăiești cu un diagnostic dur.
     Sesizați zece diferențe. Hai că am glumit: doar una.
     Recent am pus celor care mă cunosc și mă urmăresc următoarea întrebare: dacă ar fi să te decizi să citești o carte plăcută și utilă despre comunicarea cu pacienții, cum ai dori să se numească? Căutam să mă inspir pentru titlul unui proiect nou la care lucrez de ceva vreme. Chiar m-am inspirat! Am primit multe sugestii de la oameni dragi pe care îi apreciez. Mai sus sunt 90% dintre acestea. Le-am grupat în două: de la medici și de la restul lumii. Fiecare sugestie ascunde în spate o aspirație relevantă celui care a scris-o. Dacă este să compar propunerile, sincer, mi se par cam aceleași. Este adevărat, poate că respondenții mei nu sunt chiar reprezentativi pentru întreaga societate românească, dar observ că pentru acest grup restrâns aspirațiile se suprapun. Medici și pacienți simt la fel, își doresc cam tot aia. Poate că suntem pe un drum bun și sper că și alții ne vor urma.
     În mintea noastră ne împărțim în medici și pacienți. Cu o mică diferență: nu orice pacient poate fi medic. Dar, vorba poetului, nu se știe, nu se știe până când.
     Probabil până când medicul devine pacient și asta ajunge să conteze cel mai mult.

*Scoasă din contextul poeziei „Balada blondelor iubiri”, de George Țărnea

Articol publicat in Viata medicala din 17.11.2017.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu