Examenul grilă și examenul moral

Mult zgomot pentru nimic? „Cu regret informăm opinia publică faptul că în urmă cu o oră am descoperit o eroare în sistemul de validare/evaluare a grilelor de concurs la examenul de rezidențiat la medicină desfășurat în București. În acest moment, cercetăm să identificăm unde s-a produs eroarea, magnitudinea și natura acesteia și căutăm să luăm măsuri pentru corecție și ca pe viitor să excludem posibilitatea repetării unei erori similare și, eventual, chiar și de altă natură.
    Suntem conștienți că în spatele examenului fiecărui medic înscris la examenul de rezidențiat sunt zile lungi de muncă obositoare și speranțe de viață și carieră împlinite. Nu ne permitem să compromitem prin erori de organizare idealurile concurenților și șansele lor la cariera pe care și-au dorit-o și pentru care s-au pregătit. Ne angajăm să corectăm eventualele erori în mod corect pentru toți cei implicați și transparent pentru fiecare concurent afectat în parte.
    Încă o dată, ne cerem scuze pentru inconvenientele create prin această eroare. Vom menține o comunicare continuă și deschisă cu cei implicați și cu societatea, până la soluționarea tuturor problemelor care derivă din această greșeală asumată.” Semnat ministrul sănătății.
    Acesta ar fi fost examenul moral pentru ministrul sau Ministerul Sănătății. Ar fi existat șansa să își arate vulnerabilitatea înainte ca alții să o facă. Să arate că le pasă de niște actuali și viitori medici dintr-o Românie care pare să aibă o aderență tot mai mică la această categorie profesională.
   Medicii, ar fi putut înțelege următoarele: că sunt importanți (chiar și pentru sistemul ăsta al nostru), că erorile trebuie identificate rapid, recunoscute, apoi corectate eventualele consecințe ale acestora și în cele din urmă eliminate posibilitățile ca erori similare să aibă loc în viitor. Ce lecție frumoasă pentru viitorul unui medic, fie el din România sau de oriunde! Ar mai fi înțeles că profesorilor le pasă de ei și de viitorul lor. Că ne îndreptăm către o societate normală în care bunul simt, respectul față de om, profesie și instituție primează în fața mușamalizării și ridicatului din umeri, ori a zădărniciei în lupta împotriva erorilor umane ori tehnologice.
    Ar fi dat mult mai puțină apă la moara celor care abia așteaptă un nou motiv de victimizare în contextul României moderne, fie ea roșie sau de altă culoare. Ar fi fost nobil, elegant, moral. Opusul la indiferent, confuz și, pe alocuri… umoral.
   Poate că a fost mult zgomot pentru nimic. Un punct în plus sau minus la câțiva participanți, așa cum a declarat rectorul UMF „Carol Davila” din București. Totuși, un punct care ar fi putut anula șansa cuiva la cariera mult visată. Și, consecutiv, să-i dea altuia șansa la o carieră mai puțin meritată în contextul concursului. Un vis frânt poate că nu este chiar nimic. Și nici încrederea pierdută în echitate, profesionalism sau un viitor în România medicală nu e chiar puțin lucru.

Articol publicat in Viata medicala din 24.11.2017.

Nicolae-Iordache Iordache (411 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Trimite comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.©2019 Cine ești tu, doctore? Termeni și condiții | Politica de confidențialitate