Fie ca in 2013 sa inlocuim „Fie ca” cu „Sa facem ca”!

Ceea ce va doresc si dumneavoastra!

Viata nu este o vanatoare nesfarsita de „Bucket Lists” ci un amestec de vanatoare si cules de fructe apetisante de pe crengi aplecate pana la pamant asteptand sa fie apucate. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai „Lista ta”. Ba mai mult, ca sa culegi fructele de care vorbeam trebuie sa ajungi macar in livada cu pricina si asta este responsabilitatea ta.

Ca sa fii un profesionist bun la munca ai nevoie sa fii un profesionist implinit in afara muncii.  De regula. Asta in cazul in care inca mai percepi munca distinct.

Daca nu ai facut-o deja inca de anul trecut, ai putea lua in calcul pentru anul acesta:

  • Sa-ti faci cadou experienta pe care dorit-o de mult timp sa o ai si nu ti-ai (mai) oferit-o inca?  Poate fi de la lenevit la umbra unui cocotier pe o insula tropicala sau pescuit de somoni in Alaska la numaratul Perseidelor in luna august pana cand vei adormi sub cerul liber sau petrecerea celei mai lungi zile a anului printre rododendronii infloriti din Retezat. Sau sa citesti la umbra viei intr-o seara de vara torida! Fa-o pentru tine si nu pentru a impresiona pe altii! Ia in calcul ca mai multi bani cheltuiti nu inseamna intotdeauna si mai multa placere.
  • Sa-i oferi copilului tau replica celei mai frumoase experiente a copilariei tale.
  • Sa-i oferi sotului sau sotiei o mare experienta, cuo ocazie pe care tu o gasesti potrivita.
  • Surprinde-ti placut cei mai apropiati trei prieteni!
  • Sa reunesti o „gashca” de altadata, fie din liceu, din facultate sau de la… blocul in care ai stat in copilarie. Nu o sa mai fie acelasi lucru dar cel mai probabil vei fi impresionat in mod placut.
  • Fa o lista cu cinci persoane cu care ai fost candva apropiat si reconecteaza-te! Timp de calitate nu doar Facebook!
  • Cumpara-ti ceea ce ti-ai dorit tu sa ai (nu sa arati altora) de foarte mult timp, chiar daca obiectele aduc o fericire de mai scurta durata.

Si acum la treaba:

  • Te-ai hotarat unde mergi anul acesta in vacanta? Daca nu, cauta acum si fa-ti rezervarile din timp. Va fi mai ieftin si va fi mai greu sa renunti  la (sau sa-ti amani la nesfarsit) visul tau daca ai investit deja.
  • Renunta la a face cadouri materiale si fa cadouri experientiale (scuze, am inventat si eu un cuvant). Sunt mai scumpe, mai dragi, se tin minte mai mult timp si, important, nu necesita loc de depozitare,nici nu necesita reciclare.
  • Fa lista reconectarii tale din 2013.

Sper ca ai inteles ideea: nu poti fi generos cu altii daca nu esti generos si cu tine! (probat pe propria piele!)

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu