„Dragă domnule pacient …

Cu toată priceperea și dăruirea mea am reușit să vă pun diagnosticul potrivit și să vă îndrum către tratamentul care cred ca vă va face cel mai mult bine. Observațiile mele legate de (acceptarea condiției dumneavoastră și a abordării terapeutice, a respectării tratamentului și/ sau a regimului prescris sau a respectării personalului care are grijă de dumneavoastră) indică fără îndoială o lipsă de încredere a dumneavoastră în noi (sau mine). Consider că această lipsă de încredere vă periclitează serios viața și, prin urmare, consider ca fiind imperios necesar să căutați un terapeut în care să aveți mare încredere. Dacă aveți nevoie vă stau la dispoziție cu sugestii. Acesta este și ultimul lucru pe care mai pot să îl fac în aceste condiții pentru binele dumneavoastră.”

Punct. (Tăcere.) Rostite pe un ton neutru, non emoțional dar ferm.

Apoi pune-te pe monitorizat:

  • Câți te vor părăsi? Probabil foarte putini daca nu chiar niciunul.
  • Câți își vor cere scuze sau te vor ruga să ai grijă în continuare de ei? Probabil majoritatea.
  • Câți vor deveni pacienți model? Cred că destul de mulți în contextul în care actul medical este corect și de calitate.

Dacă va pleca… oricum nu era un pacient de păstrat. Ar fi plecat oricum, mai devreme sau mai târziu. Mai în liniște sau mai cu scandal. Scutești nervi, frustrări și poate că omul chiar găsește ceva pentru liniștea lui.

Nicolae-Iordache Iordache (456 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

2 comentarii la „„Dragă domnule pacient …”

  1. Doctorul la ultimile analize m-a rugat frumos (chiar asa, va rog frumos) sa fiu atenta la alimentatie ca sa imi scada colesterolul. M-a impresionat: in 5 min de rasfoit prin meniul si cumparaturile saptamanale mi-a indicat sursa: 500gr smantana, 500gr unt (totul devenit prajituri).
    A avut dreptate. Si m-a cucerit prin respect si ca nu mi-a trantit o reteta.

    Răspunde

Lasă un comentariu