În primăvară am fost implicat într-un proiect. Urma să ajut la formarea unei echipe de profesioniști care avea să deservească o megafarmacie, un concept ce se dorea inovator în peisajul retailului farmaceutic local. Am recrutat aproximativ 25 de oameni, aleși cumva pe sprânceană, mânaţi și ei de ideea de a fi părtași la ceva nou și, poate, de viitor. Totul doar ca să fie concediaţi săptămâni sau luni mai târziu.
Uitându-mă înapoi cu sânge rece, au fost greșeli, au fost atitudini păguboase. Unele prefigurau eșecul, dar păreau prea mărunte pentru a fi luate în calcul. Mi-a părut rău că am contribuit la acest disconfort uman, că am deranjat atâta lume.
Nu pot da timpul înapoi. Dar îl pot da înainte. Am decis să vorbesc despre asta. Am ales un public format din farmaciști și asistenţi de farmacie și i-am prevenit că, de regulă, oamenii se laudă cu realizările lor și că adesea își trec în cont și contribuţiile zeiţei Fortuna. Eram curios de reacţie.
Energia în sală a fost bună. Am disecat eșecul în părţi componente. Oamenii au rezonat la smerenia mea. Au apreciat ce le-am împărtășit. Plănuiesc să fac publică înregistrarea.
Provocarea mea pentru medici: pe când prima conferinţă naţională dedicată reducerii erorilor în practica medicală și a soluţiilor de a nu repeta acele greșeli?
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.