M-am trezit că am trei lucruri în comun cu efortul celor care au contribuit la ceea ce a fost cunoscut acum doi ani și jumătate drept “Rețeaua citostaticelor”. Asta m-a făcut să înțeleg altfel filmul. Iată-le:
- Mama a murit în 1991 după ce cu mai bine de un an înainte Unifarm-ul comunist nu a putut asigura citostaticele necesare terminării curelor recomandate de doctorul Pârvulescu din Ploiești.
- A fost un alt moment (cu final fericit) din viața noastră prin 2005 când am avut nevoie de niște medicamente din Ungaria. La acea vreme o viitoare colaboratoare, un fost șef de-al meu, un fost coleg de MBA și un coleg de muncă au colaborat că să îmi parvină medicamentele din Budapesta în condițiile de temperatură necesare.
- În perioada când am condus o firmă de produse farmaceutice am fost părtaș la o comanda specială pentru un produs (vinblastin) care nu mai era înregistrat la ANM și care nu mai era importat de niciunde. Și acum parcă mai văd în grila de vânzări a vremii valoarea acelei comenzi făcută să acopere necesarul pe un an pentru întreaga țară. Ghici cât era? € 12.000. Pentru toți pacienții din toată țara. În alte cazuri această sumă este doar o fracție din tratamentul unui singur pacient cu altă boală mai puțin gravă.
Îmi este dificil să vorbesc despre documentar separat de idee. Am remarcat următoarele:
- Nu este atât de greu să faci un bine chiar dacă nu este în domeniul tău de expertiză. Discuția cu Alex Voiculescu, cel de la care cu umilința și modestie a pornit totul, a fost inițiatică.
- Nu există oameni total & fundamental greșiți: vezi cazul taximetristului care, cu un trecut de hoț de magazine în Europa de vest, a devenit un pion de bază pentru distribuirea/vânzarea medicamentelor. Noi ca societate ar trebui să facem mult mai mult pe tema asta.
- Trebuie să te ridici deasupra și să vezi de unde vine eroarea și apoi să contribui asanarea focarului. Cazul de față răul erau autoritățile din sănătatea românească iar asanarea a început în momentul în care povestea a fost popularizată de Vlad Mixich și apoi preluată de majoritatea televiziunilor cu impact.
- Dacă lupți pentru o cauză care chiar merită, chiar dacă ești singur la început pe drum ți se mai alătură și alții ca tine.
Deznodământul este că în prezent acele citostatice nu mai lipsesc din spitalele românești. În cele din urma răul a fost asanat la rădăcina. Cel puțin pentru moment. Rețeaua nu își mai are rostul în forma în care a apărut. A înmugurit însă în alte proiecte:
- http://www.medicamente-lipsa.ro/ , care a funcționat ca vehicul informațional în perioada cât rețeaua a activat, rămâne ca un site de vigilență pentru viitoare lipse de stoc. Ultima actualizare a fost acum 6 luni însă.
- http://magicamp.ro/ un proiect prin care sunt organizate tabere de vară pentru copii care sunt în tratament sau observație pentru cancer. Daca vreți să donați cei 2% din impozitul pe salariu puteți să o faceți completând și depunând la ANAF formularul de aici.
Filmul va fi difuzat în toamna de canalul HBO. Ar fi o investiție bună a timpului dumneavoastră. Atenție! Riscați să deveniți mai buni!
Partajează pe WhatsApp
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.