Complianta la tratament: o demonstratie

Am fost Vineri la un eveniment legat de Ziua mondiala a osteoporozei. Sala era plina de medici care tratau osteoporoza. Acolo, un medic (Dr. Monica Bataiosu) a facut o demonstratie simpla referitor la modificarile de stil de viata pe care cu medicii le solicita pacientilor in vederea prevenirii osteoporozei in baza recomandarilor ghidurilor de tratament.

A rugat toate doamnele de peste 50 de ani din sala (aflate la risc de a face osteoporoza) sa se ridice in picioare. S-au ridicat circa 20. Apoi a invitat sa se aseze toate cele care nu consuma o jumatate de litru de lapte zilnic (sau echivalent in produse lactate). Au mai ramas doua in picioare. Apoi a invitat sa se aseze pe cele care fac cate 30 de minute de sport pe zi. Ne-am trezit ca eram din nou cu totii pe scaunele noastre.

Se pare ca, in mod obisnuit, sub 10% dintre pacienti fac ajustarile de stil de viata recomandate de doctor.

Multi medici considera ca este datoria lor sa le spuna pacientilor ce este mai bine pentru ei.

Altii considera ca este important sa ii convinga pe pacienti  sa faca tot posibilul ca sa isi amelioreze starea de sanatate si eventual sa „negocieze” cu ei felul in care o vor face.

Diferenta intre cele doua: mai multi pacienti sanatosi si mai incantati de medicul lor. Ghici in care dintre cele doua circumstante?

Voi discuta pe larg despre aderenta la tratament cu dermatologii in prezenti la Congresul SRD din Targu-Mures, joi 24 octombrie intre orele 15-17, in sala City US.

 

 

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu