Seara trecută a fost o altă noapte plină de evenimente marca Cannes. Cristian Mungiu şi-a reînsufleţit succesul de acum cinci ani, obţinând premiul de „Cel mai bun scenariu” pentru ultimul său lung metraj, „Dupa dealuri”. Mai mult decât atât, premiul pentru „Cea mai bună interpretare feminină” a fost acordat Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan, amandouă actriţe în filmul mai sus menţionat. Ambele artiste erau mai degrabă necunoscute publicului la scară largă (cel puţin până la câştigarea acestui premiu) şi pentru ambele, „Dupa dealuri” a reprezentat primul lung metraj în care au fost distribuite. Cel mai interesant lucru în legătură cu această situaţie este faptul că regizorul Mungiu a declarat că a întâlnit-o pe Cristina Stratan în urmă cu câţiva ani, când aceasta îi lua un interviu din postura de jurnalist. „M-am gandit atunci ca are o privire interesanta si ca poate vom face intr-o zi ceva impreuna. Cativa ani mai tarziu am facut un film”
Putem extrapola câteva idei din această întâmplare:
- A găsi oamenii potriviţi şi a le acorda o şansă poate face miracole. Putem lua în considerare exemplul actorilor din „Eu când vreau să fluier, fluier!”, un alt film premiat de data aceasta la Berlin, în anul 2010. Majoritatea acestora erau deţinuţi. Întrebare: Doreşti cu adevărat să descoperi talent într-un om pe care apoi să îl formezi sau îţi încerci de fiecare dată norocul „cumpărând expertiza”? De foarte multe ori, ceea ce este necesar este o schimbare de perspectivă, acceptul de a lucra cu oameni noi. Pe lângă faptul că presupune costuri mai mici, experienţa poate şi interesantă şi benefică.
- Eu consider că există potenţial în interviurile-fără-loc-de-muncă. Jack Welsh obişnuia să afirme că fiecare persoană pe care o întâlneşte este în sine un alt interviu pentru un loc de muncă. Întrebare: care sunte persoanele talentate pe care le-ai plasat distinct în memoria ta, ţinându-le deoparte pentru viitor, pentru provocări necunoscute in acest moment?
Partajează pe WhatsApp
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.