De ce acum? De ce medicii tineri?

Desi mai toti ne asteptam ca „Cine esti tu, doctore?” sa fie mai pe placul medicilor tineri decat al celor cu ani buni de practica, experienta noastra, dupa discutiile cu cei care ne-au citit, este contrara acestor asteptari. Ceea ce ne spun  medicii experimentati este ca si-ar fi dorit sa fi citit aceasta carte acum 10 ani.

Cum de este posibil asa ceva? 

In primul rand pentru ca medicii isi regasesc in carte eforturile, succesele si esecurile din etapele construirii carierei lor. Au puncte de referinta concrete in cariera. Si-au dat seama ca lucrurile pe care le-au obtinut sunt consecinta unor actiuni pe care le-au intreprins cu vreme in urma. La fel probabil si in cazul celor pe care si-ar fi dorit sa le obtina dar nu au reusit; sunt consecinta unor lucruri ne-facute corect si la timp. Unui medic lipsit de aceste experiente, care a alergat ani multi de la un examen la altul, nu ii este la indemana sa inteleaga aceste lucruri. Isi imagineaza ca va fi primit, ca la un maraton, cu recompensele dorite la finish si, ca un erou ce este pentru cat a indurat, ar trebui sa aleaga dintr-o multitudine de bunatati gata pregatite. Din pacate (si sunt serios aici: mare PACAT) lucrurile nu stau asa. Nu este sfarsitul maratonului si doar a unei etape din multi-athlonul carierei de medic. Ba, mai mult decat atat, asa cum spunea Marshall Goldsmith, ceea ce l-a adus aici (de exemplu, studiu asiduu, capacitate buna de memorare, rezilienta in fata multelor examene) nu-l va duce si mai departe. Este nevoie si de o alta optica. Optica pe care, cei care intr-un fel sau altul au avut-o, au putut sa o aprecieze si sa se bucure de ea. Si mai este nevoie de alte abilitati, experiente, competente.

Astepti ca sa descoperi mai tarziu ca aceasta carte ti-a lipsit sau faci ceva acum?

Intrebarile pe care ar trebui sa ti le pui atunci sunt:

  • Cati pacienti voi fi pierdut pentru ca nu am comunicat corespunzator (prin toate canalele) cu ei?
  • Cati pacienti in plus as fi putut avea daca m-as fi ocupat sistematic de asta?
  • Unde ar fi fost prezenta mea online (cu beneficiile ei directe) daca as fi inceput mai devreme?
  • Unde as fi ajuns daca mi-as fi indreptat toate eforturile in directia potrivita mie?
  • Cat de bine m-as fi simtit si  cat de increzator in propria persoana as fi fost daca as fi inceput sa imi construiesc un nume constient, consecvent si consistent cu trei ani in urma.

Doar tu poti raspunde la aceste intrebari pentru ca doar tu vei trai cu raspunsurile.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu