Care este principala (cel mai adesea intemeiata dealtfel) plangere a medicilor din Romania? Nivelul salarial sau de venituri scazut!
Care este solutia care functioneaza in toata lumea pentru a crea prosperitate? Angajarea in activitati care angajeaza economicul ca motor principal al abundentei. Valabil si pentru 80-90% dintre medici in functie de specialitate.
Care este investitia medicilor in aceasta directie (timp, instruire)? Zero! Exceptiile se vad cu ochiul liber.
Majoritatea medicilor, nemultumiti de contextul economic personal, investesc in a deveni tot mai competenti din punct de vedere profesional (stiinta medicala). Acesta este probabil cel mai lung drum si, probabil, nu cel mai sigur. Este adevarat ca nu cred in scurtaturi dar cred in drumul cel mai scurt. Din pacate acesta nu este si cel mai cunoscut de catre medici.
Medicii aflati pe acest drum fac de regula urmatoarele:
- CIi preocupa si comunica felul in care ii pot ajuta pe cei din jur (pacienti, apartinatori, colegi , profesori, sefi, subalterni, studenti, rezidenti);
- Se intalnesc cu cat mai multi dintre cei care i-ar putea ajuta intr-un fel candva;
- Se preocupa sa fie cat mai utili in echipele din care fac parte;
- Isi dezvolta abilitati non-medicale: lucru in echipa, organizare, management de personal, comunicare (interpersonala insa si cu publicul)…
- Schimba, rationalizeaza, imbunatatesc;
- Ies la rampa.
Poate ca unii fac si lucruri pe care tu nu le-ai putea face niciodata sau crezi ca sunt la limita unei tinute etice si de caracter. Excludele pe acelea. Iti raman multe altele de facut. Indiferent ca vei lucra in Romania sau oriunde altundeva!
Partajează pe WhatsApp
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.