Un congres neobișnuit

Am participat recent la un congres pus în scenă de Organizația Tinerilor Medici, intitulat ușor nespecific: Congres pluridisciplinar 2017. Mărturisesc că mă așteptam la un fel de șaorma cu de toate pentru că, nu-i așa, orice are tangență cu medicina și-ar putea găsi un loc generos sub o umbrelă cu acest nume.
     Văzând însă cum s-au desfășurat lucrările, mi-a fost rușine că astfel de gânduri și-au făcut loc în mintea mea. O scurtă descriere: public puțin dar interesat și implicat, invitați cu realizări ușor ieșite din cotidian în domeniul în care activează, teme de actualitate de tip right brain. Subiecte care cu greu își fac loc prin agendele evenimentelor societăților medicale specializate au avut aici parte de atenție specială și lectori implicați. Despre ce vorbim? Despre consultul pluridisciplinar, despre comunicarea cu pacienții, despre construirea unui brand profesional, despre abilități esențiale în cariera medicală, despre îmbrățișarea tehnologiei și mai ales despre… crearea ei: antreprenoriat medical sau mixt, tehno-medical.
     Am avut sentimentul că au fost de față oameni care vor reproiecta felul în care se va face medicina în viitor, atât în lume, cât și, cu puțin noroc, chiar aici, în România. Am descoperit tineri care și-au dat mâna cu specialiști și organizații din diferite domenii, din țară, dar și din lumea mare a inovației în medicină și tehnologie. Am găsit oameni pasionați, care încă nu fac bani din asta, dar care creează context pentru ideile care ne vor modela mâine modul cum înțelegem și practicăm medicina.
     Am făcut eroarea să compar studentul care eram cu câțiva dintre cei pe care i-am întâlnit acolo. Mi-a fost cumva rușine, dar m-am resemnat cu contextul personal și al vremurilor în care studiam. Acum însă contextul este altul. Dacă mai ai ani buni de medicină în față, există beneficii evidente în implicarea în cercetare, inovație și antreprenoriat: financiare, de carieră, de mulțumire sufletească pentru o viață trăită cu scop. Iar dacă ești student sau rezident, a sta pe margine va fi mult mai greu de iertat decât mi-a fost mie deunăzi.
     Găsesc că sunt o seamă de detractori, unii greu de ignorat. Chiar și așa, cred că merită. Mai întâi sentimentul că ești prea mic într-o lume atât de mare. Dar aceasta a fost făcută de oameni care păreau cândva mici. Cu ani în urmă, căutam sugestii de a-mi mări cumva amprenta socială și, eventual, pe cea materială. Am găsit o seamă de recomandări de a mă implica în diferite organizații și proiecte profesionale. M-am simțit prea mic pentru așa ceva. Am greșit. Atunci când am ignorat piticul care mă trăgea înapoi, am reușit să mă regăsesc pe mine și să fac ceea ce mi-am dorit.
     O altă problemă aparentă este teama de a ieși din cotidian, de a fi mult mai altfel decât ceilalți și de a face lucruri pe care nimeni dintre apropiații tăi nu le face. Vei înțelege însă că nu ești atât de singur și că alții ți-ar putea deveni apropiați în curând. Chiar dacă de la mare distanță. Vei mai afla cum este să ai un eșec. Unul mare și mai greu de explicat decât un examen picat. Vorbesc de timp mult dăruit pentru ceva care nu va exista. Va fi dureros, dar va fi o lecție care te va face mai tare, mai puternic. Vei învăța alergarea, riscul și drumul pe propriile picioare.
`    O altă problemă este pierderea concentrării. Faci altceva, vei dedica mai puțin altor sarcini, cum ar fi studiul. Iar asta este o mare păcăleală. O cercetare care a comparat studenții care munceau ca să se întrețină cu cei care se dedicau exclusiv studiului arată nu doar că primii s-au descurcat mult mai bine la locurile de muncă după absolvire, dar au avut și rezultate academice mai bune. Concentrarea exclusiv pe studiu e o păcăleală. Implică-te, alătură-te, creează!
     Se pare că va exista și în București un astfel de congres în curând. Poate ne vedem.

Articol publicat in Viata medicala din 13.10.2017.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu