Tu pentru ce militezi?

„Important: nu folosiți căștile în timp ce vă deplasați pe stradă! S-au înmulțit cazurile de tineri loviți de mijloace de transport în timp ce trec strada cu căștile în urechi, ascultând muzică. Pur și simplu se rup complet de realitate și nu mai aud nimic în jur. Avem și acum un tânăr în stare gravă lovit de tramvai. Spuneți-le copiilor voștri să renunțe la căști pe stradă.” (cardiolog, București). Și atunci mi-am informat fiica despre acest risc. Nu îmi puneam problema decât în cazul mersului pe bicicletă.
„Că tot e mare vâlvă cu riscurile legate de consumul de alcool. O perspectivă justă, care ia în considerare riscuri absolute nu riscuri relative. Și puțin bun simț… «Cercetarea susține că concluziile lor ar trebui să conducă organizațiile de sănătate publică să ia în considerare recomandarea abstinenței. Dar a spune că nu există un nivel de consum de alcool sigur nu pare să fie un argument pentru abstinență. Nu există un nivel sigur al șofatului, dar guvernele nu recomandă cetățenilor să evite condusul automobilelor. Dacă e să ne gândim, nu există un nivel sigur de a trăi, dar nimeni nu recomandă abstinența.»” (dermatolog, București). Și a dat și referința. Și atunci am destupat o bere. Glumesc. De atunci au fost mai multe chiar. Iar glumesc.
„Eu iubesc eficiența. Facebook este o modalitate bună de informare, uneori mai rapidă decât mass-media. Share vă rog la anunțul Agenției Medicamentului din România. Autoritățile dau mesaje care ajung greu la pacienți. Obligația noastră de doctori este să ne informăm pacienții. Dacă aveți pe cineva în familie care are tratament de HTA, rugați-l să verifice dacă are în schemă unul dintre produsele din lista de la Agenția Medicamentului. Daca DA, sfătuiți-l să își vadă medicul prescriptor.” (cardiolog, Monaco și Corbeanca – acum chiar nu glumesc).
„Atenție: copiii au venit din vacanță, încep școala și activitățile extrașcolare… Nu trageți brusc de mână un copil care cade sau care se împiedică. Nu rotiți copilul ca un carusel ținut doar de o singură mână! Poate să se dizloce cotul (…)” (pediatru, București).
Sunt doar câteva cazuri de medici între miile care sunt activi pe Facebook. Și ei se amuză cu tot felul de glumițe sau se îngrijorează public referitor la vremurile pe care le trăim. Dar, în plus față de aceștia, aleg să fie activi dincolo de fișa postului locului lor de muncă. Să spună cu ce se confruntă și să-i prevină pe alții să ajungă în situații fie critice, fie doar neplăcute. Sau să promoveze rigoarea și adevărul dincolo de ceea ce popularizează în exces mediile de informație de toate felurile din ziua de azi. Un mic efort aici care poate însemna o viață salvată sau o problemă de sănătate mai puțin într-un colț neștiut de lume. Nu e obligatoriu, dar cu fiecare contribuitor trăim într-o lume mai bună. Tu pentru ce militezi?

Articol publicat in Viata medicala nr 1493.

Nicolae-Iordache Iordache (414 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Trimite comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.©2019 Cine ești tu, doctore? Termeni și condiții | Politica de confidențialitate