Tu ce cultivi: autoritate sau legitimitate?

Vrei să fii temut pentru răul pe care l-ai putea face sau să fii apreciat pentru ceea ce ești? Ai o misiune îndreptată spre binele tău personal sau spre binele celor din jurul tău (colegi, studenți, rezidenți, pacienți). Are misiunea ta profesională de-a face cu cei puțini sau cu cei mulți? Fii sincer, scrie-o undeva, pentru că te va putea ajuta în alegerile pe care le vei face. Și mai verifică dacă mai știe cineva care este misiunea asta.
Te interesează prioritar ce spun sau gândesc ceilalți despre tine sau să îi servești pe aceștia pentru a-și atinge obiectivele lor profesionale ori de sănătate? Ai un plan de succesiune? Câți succesori sunt în calcul: unul sau mai mult de trei? Cum îi implici?
Care este atitudinea ta față de cei care nu decid nimic în destinul tău? Cât din timpul tău petreci cu ei? Când iei cuvântul, te preocupă cum vei fi văzut sau modul în care ceea ce prezinți tu le va atinge destinele celor ce te ascultă? Cine îți face prezentările? Altcineva sau chiar tu? Vrei să fii ascultat sau vrei să fii provocat? Îți plac mai mult aplauzele de la sfârșit sau apreciezi mai mult întrebările?
Ești evitat sau căutat de profesioniștii cu poziții ierarhice mai modeste din jurul tău? Câte vești proaste ai primit în ultima săptămână? Te afectează preponderent pe tine sau pe alții? Apreciezi contextul sau calitatea interacțiunii? Dai sarcini sau ceri ajutorul? Chiar așa, cât de des soliciți ajutorul colegilor?
Încurajezi complianța sau creativitatea și, consecutiv, eroarea? Știu că sună prost când e vorba de viață și de moarte, dar nu la asta mă refer. Sunt sigur că înțelegi. Vorbești mai mult sau asculți mai mult?
Știu că lucrurile nu sunt albe sau negre, că există multe nuanțe de gri. Mai înțeleg și faptul că, pentru a administra anumite situații, este nevoie de un schimb în proporția autoritate/legitimitate. Mai știu și faptul că problema pusă în forma ei extremă este una falsă. Că oameni diferiți se raportează diferit la cele două extreme. Au un stil preferat. Dar mai știu și faptul că cei care cultivă excesiv autoritatea sunt niște monștri. Asta nu-i ajută să fie mai eficienți. La umbra lor nu crește nimic. Exceptând probabil monstruleții care le vor lua cu nerăbdare locul spre a le duce tradiția mai departe.
Cele de mai sus sunt inspirate din observații personale în lucrul cu câțiva lideri de opinie de pe meleagurile mioritice în decursul anilor.

Nicolae-Iordache Iordache (398 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Trimite comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.©2019 Cine ești tu, doctore? Termeni și condiții | Politica de confidențialitate