Sarcasmul si medicii

Ieri traversam strada in paralel cu o politista filiforma, tanara, cu o fizionomie aparent simpatica daca nu ar fi deschis gura si, ulterior aveam sa aflu, foarte tupeista.

Am remarcat-o cand se adresa unui sofer care isi oprise masina pe trecerea de pietoni asteptand ceva sau pe cineva. Domnisoara, transformata imediat in “organ”, i s-a adresat soferului: “Da’ de ce nu deschideti si portierele ca sa treaca pietonii pe la dumneavoastra prin masina; va rog documentele la control!”

Desi s-a adresat aparent politicos, gasesc umorul ei sarcastic nepotrivit profesiei. Ce-i drept, parea totusi potrivit genului de cocalar, cum arata la o evaluare sumara soferul in culpa. Cred ca, daca politistii ar fi mai putin mistocari si aroganti si s-ar concentra sa depuna eforturi de a impune legea cu „umilinta” datoriei pe care o au de implinit, societatea ar duce-o mai bine in general. Din pacate uniforma le ofera un ascendent de putere prost exploatat; la urma urmei, nu prea iti da mana sa te ei in gura cu ei si nici sa le acorzi corectia pe care o merita, nu-i asa?

Apoi, mi-a incoltit in minte sarcasmul frecvent aratat de medici fata de pacientii lor prin care cei dintai isi marcau parca ascendentul de superioritate, aproape intotdeauna gratuit sau contraproductiv. Temele frecvente: consumul de alcool, igiena, etnia si, chiar surprinzator, lipsa cunostintelor medicale. De multe ori medicul procedeaza asa incurajat de avantajul de monopol pe care il are. De exemplu, este singurul medic de garda in urgente pe o raza de 50 de kilometri. Ca sa intelegeti mai bine despre ce vorbesc, puteti vizualiza trailerul din „Moartea domnului Lazarescu” si numara cate mostre de sarcasm pe minut gasiti. Gasiti raspunsul mai jos (:-).

A-ti pune mintea cu cel mai slab, mai neajutorat, cu cel mai prost sau cel mai prost crescut nu este o dovada de superioritate. In plus, este contraproductiv. Poate aduce reclamatii, poate imprastia vorbe pe care nu ti le doresti (iar aici nu ai niciun control, realitatea poate fi deformata inca de la sursa, fara sa mai mentionez ce poate iesi din telefonul fara fir). Iar daca lucrezi intr-un cabinet privat al tau, chiar nu inteleg ce ascendent iti ofera astfel de gesturi. Ai privilegiul de a-ti selecta pacientii dar asta nu este o metoda. Punct.

Raspuns: sunt 3 gesturi de sarcasm in minutul de trailer din „Moartea Domnului Lazarescu”. Sper ca le-ati gasit.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu